4 uluslararasi sağlık turizmi sonuç bildirgesi


28-31 Ekim 2011 tarihlerinde İstanbul’da gerçekleştirilen 4. Uluslararası Sağlık Turizmi Kongresi sonuç bildirgesi açıklandı. Kongreye katılan Değerli yazarımız Hüsnü Gümüş aktarıyor.

ATURJET 2.BAŞKANI
FİJET YÖNETİM KURULU ÜYESİ

İstanbul da yapılan 4.Uluslararası Sağlık Turizmi Kongresi nin başarıyla tamamlanması nedeniyle Sağlık Turizmi Derneği Başkanı S. Kamil Yüceoral bir teşekkür mesajı yayınladı:

“Her yıl daha da güçlenerek gerçekleştirdiğimiz Sağlık Turizmi Kongresi ne bu yıl yurt dışından ve yurt içinden daha fazla ilgi olması ülkemiz ve sektörümüz adına hepimizi memnun etmiştir. 2 yabancı bakan, çok sayıda bakan yardımcısı ve müsteşar, devlet yetkilisi olmak üzere 120 yabancı katılımcı, 500 sektör temsilcisinin katılımı ile bu kongre, çok yönlü işbirliği ve anlaşmalara zemin hazırlamıştır. Kongrede yapılan tüm sunumlar “www.saglikturizmikongresi.org ” sitesinde yayınlanmakta olup, ilgili kamuoyunun bilgisine sunulmuştur.

Bu vesileyle 28-31 Ekim 2011 tarihlerinde İstanbul da yapılan 4. Uluslararası Sağlık Turizmi Kongresi’nin seçkin emeklerini ve çok kıymetli, desteklerini esirgemeyen değerli katılımcılarına, saygıdeğer sponsorlarına, muhterem hanımefendiler ve beyefendilere başarı ile gerçekleşen kongremiz dolayısı ile katkı ve katılımlarınız için en içten teşekkürlerimi sunar; daima yanınızda ve sektörümüzün hizmetinde olduğumuzu belirtir, saygılar sunarım. ”

V ncisi 2012 yılında Ankara da yapılacak olan Uluslararası Sağlık Turizmi Kongresi nde Sağlık Bakanlığı ve Kültür ve Turizm Bakanlığı nın açılış ve kongre akışı sırasında üst düzey bir katılımla yer almasının sağlık turizminin tüm yönleri ile gelişimi açısından bir güvence olarak değerlendiriliyor.

27 ayrı ülkeden, 120 yurtdışı katılımcı, 500 yurtiçi sektör temsilcisi, 65 yurtiçi ve yurtdışı konuşmacı, 10 sponsor firma ile toplam 600 katılımcısı ile kongrenin çok yönlü işbirliği ve anlaşmalara zemin hazırladığının vurgulandığı Sonuç Bildirge sinde ise kongrede varılan sonuçlar aşağıdaki gibi yer almaktadır;

A) Genel Değerlendirme
Dünyada ve Türkiye de Sağlık Turizmi farkındalık sürecini tamamlamış olup, artık sağlık turizmi hızla gelişen bir hizmet sektörü endüstrisi olduğu herkes tarafından kabul edilmektedir..
Sağlık Turizmi sektörünün sağlıklı bir şekilde büyümesi için uluslar arası standartlar, bilgi paylaşımı ve kalite çok önemlidir.
Kaliteli, ekonomik ve müşteri odaklı, markalaşmaya önem veren sağlık turizmi hizmet sunucuları ayakta kalıp gelişecektir.
Bundan sonraki toplantılarda sonuca odaklı, daha spesifik, kalite ve pazarlamaya yönelik konular işlenmeli.
Sağlık Turizminin bir hizmet sektörü olması nedeniyle pazarlamada öne çıkan öncelikler;

Bölgesellik (Ulaşım en önemli Faktör),
Kültürel Yakınlık,
Çalışan Personelin hastanın dilini ve kültürünü bilmesi
Kaliteli ve müşteriye odaklı sağlık hizmeti sunumu
Uluslararası bilgi paylaşım, iyi uygulamaların takibi,

B) Türkiye Açısından;
Ülkemiz bölgesinde her alanda cazibe merkezi olduğu gibi sağlık turizmi alanında da cazibe merkezi olacaktır.
Ülkemizde Dünya Standartlarında her türlü ileri teknoloji ile donatılmış ve uluslararası akreditasyon kurumlarınca akredite olmuş sağlık tesislerimiz vardır. Özel Sağlık sektörü özellikle hastanelerimiz ve termallerimiz artık sağlık turizmine yönelmiştir.
Türkiye de Kamu Sağlık turizminde düzenleyici, denetleyici ve sektörün önünü açan rolde, özel sağlık tesisleri ve kaplıcalar hizmet sunucu rolde olacaktır.
Sağlık turizmi ülkemizde çok ciddi bir alternatif turizm çeşidi olmuş, turizmin 12 aya yayılması ve döviz girdisi sağlanması açısından çok önemli bir role sahiptir.

C) Kongrenin içeriği açısından;
Ülkemizde ve Dünyada sağlık turizminin çeşitli bölümlerin uygulanmasına rağmen tıp turizmi en ön sıradadır. Ancak bu bölümler arasında entegrasyon çok önemlidir.
Ülkemizde doktor ve diş hekimi sayısı göz önünde bulundurulduğunda Dental Turizm çok daha önemlidir ve geliştirilmelidir.
Termal ve İleri Yaş Turizmi açısından ülkemizin birçok ili potansiyel birer pazardır. Ancak Tıp turizminde İstanbul her zaman öncelikli ve önemli bir destinasyondur.
Konuşmacıların sağlık turizmine ortak mesajı; kaliteli, ileri teknoloji ile donatılmış, sürdürebilir ve rekabet edebilir sağlık hizmetlerimiz için öncelikli olarak yakın pazara yönelik (Komşu ülkeler, Balkanlar, Kafkaslar, Kuzey Afrika, Ortadoğu Ülkeleri gibi) ciddi tanıtım çalışmaları yapılmalıdır.
Her yıl bu kongrenin düzenli bir şekilde devam etmesi, ulusal ve uluslararası bilgi paylaşımının yapılması, ancak iş görüşmelerine ağırlık verilmesi ve özellikle sonuca odaklı bir iş görüşme platformuna dönüşmesi istenilmektedir.

Sonuç olarak;
4.Uluslararası Sağlık Turizmi Kongresi nde özellikle yabancı otoritelerin dile getirdiği en önemli sonuç şu şekilde özetlenebilir:
Türkiye coğrafi bakımından çok avantajlı konumda bir ülkedir,
Modern ve gelişmiş sağlık altyapısına, çok sayıda termal kaynağa sahiptir,
Türkiye; emsal durumdaki gelişmiş ülkelere göre daha kaliteli ve rekabet edebilir fiyatlı sağlık hizmeti vermektedir,
Türkiye çok yakın gelecekte bölgesel sağlık üssü olmaya en hazır ülkedir. Sağlık Turizmi ile ilgili kamu otoritelerinin özel sektörle işbirliği ve koordinasyonu sağlanarak daha fazla tanıtım yapılması gerekir.

Exit mobile version