90’larda Çekilmiş, Hala Özlemini Duyduğumuz 20 Komedi Klasiği


157
250 shares, 157 points

90’lar, 80’lerin naifliğinden 2000’lerin çizgi roman uyarlamalarından geçilmeyen yıllarına geçiş dönemi olduğu için bu kadar özleniyor sanırız. Klişe haline gelmemiş yeniliklerle dolu orijinal senaryolarla, daha samimi filmler çekildi bu dönemde. Görsel efektlerin daha az kullanıldığı, oyunculukların daha fazla ön planda olduğu filmler izledik ve hepsinin tadı damağımızda kaldı. Sadece komedi filmleri de değil; korku, aksiyon, macera, gerilim, suç, gizem her türlü filmin tadı daha ayrıydı. Bu arada 90’lar biteli nerdeyse 20 yıl olacak, bu acı gerçeği de tekrar hatırlatıp filmlere geçelim.

1. The Naked Gun

naked-gun
Absürd komedinin doruk noktası olan üçlemenin ilk filmi. Leslie Nielsen’in oyunculuğu, sahne arkalarındaki detaylar, ince espriler harikadır.

2. Ace Ventura: Pet Detective

ace-ventura-jim2
Jim Carrey’nin bütün yeteneklerini ortaya koyduğu, kendisini dünyaya tanıtan film desek yeterli sanırız.

3. Dumb & Dumber

dump-dumber
Koca bir neslin gülmekten karnına ağrılar girmesine vesile olan muhteşem film. En ufak dramatik bir yönü yoktur, ilk saniyeden son saniyeye kadar güldürmek için uğraşır ve başarır da.

4. Happy Gilmore

happy-gilmore
Adam Sandler’ın komik olduğu yıllarda çekilmiş, spor odaklı güzel bir komedi filmi.

5. Liar Liar

liar-liar
Yine Jim Carrey, yine mimikler, yine şahane bir komedi. Seviyoruz bu adamı.

6. The Big Lebowski

the-big-lebowski
Jeff Bridges ve Coen Kardeşler’den gerçek bir klasik. Halı, odayı dolu gösterir.

7. Home Alone

home-alone
Küçükken her yılbaşında yayınlansın diye yollarını gözlediğimiz, bizi izlerken gülmekten öldüren film. Ciddi mafya filmlerinin aranılan oyuncusu Joe Pesci’nin hırsız performansı da takdire şayandır.

8. Her Şey Çok Güzel Olacak

her-sey-cok-guzel-olacak
Anlatmaya kelimelerin yetmeyeceği güzellikte, şahane bir film. Birbirinin zıttı iki kardeşin yol hikayesi, aşk hikayesi, birbirlerine alışmalarının hikayesi. Bilemiyorum Altan, bilemiyorum…

9. Mrs. Doubtfire

supurgeli-adam
Canımız ciğerimiz Robin Williams’ın tek kişilik şovu. Mahkemenin annelerine verdiği çocuklarına yakın olabilmek için dadı kılığına giren bir babanın komik hikayesi.

10. Life

life-hayat-film
Haksız yere hapse atılan iki adamın burada geçirdikleri 65 yılın hikayesi. Eddie Murphy ve Martin Lawrence döktürür bu filmde.

11. Rush Hour

rush-hour
Jackie Chan ve Chris Tucker’ın müthiş uyumlu oyunculuklarıyla klasikleşen ve üçlemeye dönüşen filmleri. Dördüncü de geliyor, müjdeyi vereyim.

12. American Pie

american-pie
Daha sonra seri haline gelen, yine bir nesli çok derinden(!) etkilemiş filmlerden biri. Liseli gençlerin malum sıkıntılarına odaklanır, güldürür ve bu arada bizi Stifler gerçeğiyle tanıştırır.

13. The Mask

the-mask
90’ları kasıp kavuran Jim Carrey’nin sadece güldürme odaklı filmlerinden bir diğeri. Küçükken çıksa da izlesek diye dua ederdik, sonra çizgi filmi de çıkmıştı…

14. Groundhog Day

groundhog-day
Bill Murray’in klasikleşmiş muhteşem filmi. Aynı günü binlerce defa yaşayan geçimsiz bir muhabirin yaşadıklarını anlatır.

15. Men in Black

man-in-black
Uzaylıların da dahil olduğu, zamanının ötesinde süper komedi/aksiyon filmi. Seri haline gelen ve Will Smith – Tommy Lee Jones ortaklığıyla yarıp geçiren bu film üstünden bu kadar zaman geçmesine rağmen hala etkileyicidir, hala güldürür.

16. Sister Act

sister-act
Namı diğer Yırtık Rahibe. Bize Whoopi Goldberg’ü sevdiren güzel, sıcak bir filmdi.

17. True Lies

true-lies
Arnold Schwarzenegger’in az sayıdaki komedi filmlerinden biri, belki de en güzeli. Bu arada ismi google’a bakmadan yazdım, kendime ayrı bir alkış istiyorum.

18. Stop! Or My Mom Will Shoot

stop-or-my-mom-will-shoot
Sylvester Stallone’nin Türkiye’de bayağı sevilen ama imdb puanıyla hayal kırıklığı yaratan filmi. Televizyonlar dizilerin esareti altına girmeden önce arada bir yayınırdı, oturup izlerdik.

19. There’s Something About Mary

filmligif-sarisin
Türkiye’de Ah Mary Vah Mary gibi alakasız bir isimle gösterime giren; Cameron Diaz’ın aşık olunacak kadını, Ben Stiller’ın loser’ı gayet iyi oynadıkları güzel bir filmdir. Klasiktir.

20. Problem Child

kucuk-cocuk-kirmizi
Küçükken izlediğimizde kendisi gibi şımarmamıza neden olan şeytani bir veletin hikayesi. Bu filmin bir de görüldüğü yerde kaçılması gereken evlerden ırak bir Türk versiyonu vardır. Bu versiyonun neden çekildiği bugün bile bilinmemektedir.


Paylaşmak ister misiniz?

157
250 shares, 157 points

0 Comments

Yorum Yazın