Kaplıcalar hangi rahatsızlıklara iyi geliyor?


137
156 shares, 137 points

Zengin ve şifalı termal sulara sahip olan Türkiye, bir kaplıca cenneti. Kaplıcalar birçok hastalığa da şifa kaynağı oluyor. Kimler kaplıca sularından faydalanmalı? Detaylar haberde…

Türkiye jeotermal kaynaklar açısından Dünya çapında önemli bir yere sahip. Avrupa’da kaynak potansiyeli açısından birinci, kaplıca uygulamaları konusunda ise üçüncü sırada bulunuyor. “Mevsimi olmayan turizm” olarak adlandırılmasının sebebi, insanların her mevsim bu şifalı sulardan yararlanıyor olması. Bu turizm sayesinde insanlar hem tatil yapıyor hem de sağlığına kavuşuyor. Özellikle yerli turistin çok fazla yararlandığı bu turizm çeşidi, son dönemlerde yabancı turistlerinde ilgi odağı olmaya başladı.

Termal sular romatizmal hastalıklara, ortopedik ameliyat sonrasındaki uygulamalara, mide, bağırsak, böbrek, idrar yolları gibi pek çok hastalıklara iyi geliyor. Tesislerdeki suların taşıdığı özellikler sayesinde sedef ve deri hastalıklarını da iyileştiriyor. Kaplıca sularının kan dolaşımını hızlandırma özelliği sayesinde saç ve cilt görünümüne de parlaklık verdiği belirtiliyor.

Kaplıca, aynı zamanda biyolojik hücre yıpranmasını ve yaşlanma hızını yavaşlattığı için 7’den 70’e herkese sağlıklı bir yaşam sunuyor. Fiziksel olarak şikâyeti olmayanlar ise sinirsel ve bedensel yorgunluklarını iyi geldiği için gidiyor. Bu turizm çeşidinin içinde termomineral su banyosu, içme, inhalasyon, çamur banyosu gibi çeşitli türdeki yöntemlerin yanında iklim kürü, fizik tedavi, rehabilitasyon, egzersiz, psikoterapi, diyet gibi destek tedavilerinin birleştirilmesi ile yapılan kür (tedavi) uygulamalarının yanı sıra termal suların eğlence ve rekreasyon amaçlı kullanımını da mevcut.

Termal turizmin başkenti olarak bilinen Afyonkarahisar kaplıcaları turistlerin çok fazla yararlandığı termal kaynakların başında yer alıyor. ‘Termalin başkenti’ olarak adlandırılan yüzyıllardır şifa dağıtan Afyon kaplıcaları, zengin minerallere sahip. Afyon’u sırasıyla Aydın, Denizli, İzmir, Kütahya, Ankara illeri izliyor. Bu illerde birçok termal tesis bulunuyor.

Afyonkarahisar Belediyesi’nin internet sayfasında ayrıntılı bilgi bulabilirsiniz: www.afyon.bel.tr

kaplıca3 kaplıca2


Paylaşmak ister misiniz?

137
156 shares, 137 points

0 Comments

Yorum Yazın