İlk Örümcek Adam ve Başarı Hikayesi


135
187 shares, 135 points

Belkide en çok tanınan Süper Kahramanlardan Örümcek Adam ‘mı tanımayan yoktur sanırım. Marvel Comics tarafından yaratılmış ve orijinal ismi Spider-Man olan dünyanın en tanınan çizgi roman, Çizgi Film ve Sinema Film Süper Kahramanıdır.

Spider Man - Örümcek Adam

Sanırım buraya kadar hepimiz az çok örümcek adam hakkında bir çok bilgiye sahibiz fakat hiç örümcek adamın ilk doğuş hikayesini ve ardındaki başarısını merak ettiniz mi? Bu yazımızda Örümcek Adamım ilk doğuş hikayesini ve ilklerini anlatacağız.

İlk Örümcek Adam (Pes Etmemek)

20. Yüzyılın yeni yayın organı Çizgi Roman ilk olarak 1930lu yıllarda yayınlanmaya başladı. Resim sanatı ve edebiyatın birleşimi ile harika bir kurgu olan bu akım o yıllarda çok tuttu ve hatta ilk kahramanlardan süperman ‘de bu yıllarda il olarak piyasaya çıkmıştı.

Marvel Comics editörü Stan Lee ve Örümcek Adam
Marvel Comics editörü Stan Lee ve Yarattığı Süper Kahraman Örümcek Adam

Çizgi Roman Teknolojisinin yaygınlaşmasından 20 sene sonra yani 1960lara gelindiğinde ortalıkta bir çok süper kahraman ve çizgi roman şirketi vardı ayrıca çizgi romanlar sadece süper kahramanlardan ibaret değildi hatta bu yıllarda super kahramlar eski populerliğini yitirmişti bile diyebiliriz.

Bu yıllarda süper kahramnlı çizgi romanların çok fazla satmaması nedeni ile Marvel Comics editörü Stan Lee bu karakteri Steve Ditko ve Jack Kirby ‘nin katkılarıyla yaratır. fakat ilk zamanlar bu süper kahraman beğenilmez Marvel yöneticileri tarafından Stan Lee ‘den vazgeçmesi istenir. “İnsanlar Örümcekten korkar“, “Örümceği kimse sevmez“, “Neden öyle bir kahraman olsun ki“, “Tutmaz oğlu bu karakter vezgeç” derler ama Stan Lee ısrarla bu Spider-Man ‘ni çizmeye devam eder.

Marvel Comics Super Kahramanları
Marvel Comics Super Kahramanları

2 yıl gibi bir süreden çok Marvel Comics ‘in en beğenilen ve sevilen kahramı oldu ve hala günümüzde bile en sevilen ve tanınan süper kahraman olmakla birlikte hala sinema filmleri dev bütçelerle devam etmektedir. Hatta örümcek adam youtube videolarında da oldukça popüler. ek olarak Örümcek adamın pizasada 1000 ‘den fazla çizgiromanı vardır.

Örümcek Adam Çizgi Roman

Aslında Örümcek Adam pes etmemen gerçek bir hikayesidir.

Örümcek Adam Hakkında İlkler

Örümcek Adam Peter Parker ve sevgilisi Mary Jane Watson
Mary Jane Watson

Madem Örümcek adamın ilk yaratılış hikayesini anlattık bari yazımızı bu Süper Kahramın ilklerini listeleyerek tamamlayalım.

  • İlk kez Marvel Comics ‘in “Amazing Fantasy” isimli çizgi romanının 15. sayısında 1962 yazında ortaya çıkmıştır. Günümüzde çok değerli olan bu sayı açık arttırlarda yüksek fiyatlara satılmaktadır. Örneğin açılmamış bir sayısı 1.1 milyon dolara satılmıştır.
  • Örümcek Adam ilk olarak Nicholas Hammond tarafından canlandırılmıştır.
  • Peter Parker örümcek tarafından ısırıldığında henüz 15 yaşındaydı. Yayınlandığı tarihlerde en genç süper kahramandı.
  • İlk sevgilisi Mary Jane Watson değildir. İlk sevgilisi Jonah Jameson ‘un sekreteri Betty Brant ‘ti
  • ilk yıllarında Fantastik Dörtlü ‘ye de katılmıştır.

 

Televizyon İlk Örümcek Adam

Çizgi romanlardan sonra Örümcek Adam ilk defa televizyon dizisi olarak yayınlanmıştır. 1977  ‘de Columbia Pictures tarafından The Amazing Spider Man yayınlanmıştır. Aynı yapım Amerika dışında birleştirilip biraz düzenlendikten sonra sinema filmi olarak yayınlanmıştır. 1978 ‘de Spider Man Strikes Back ve 1079 yılında ise Spider-Man: The Dragon’s Challenge adıyla yayınlandı. Bu yıllarda Peter Parker ‘i (Nam-ı diğer : Örümcek Adam ‘mı) Nicholas Hammond canlandırmıştır.

Sinema ve Televizyonda ilk Örümcek Adam

Sinemada Örümcek Adam

Aşağıda örümcek adam filmi serileri yeralmaktadır. Televizyon dizisinden sonra sinema için yapılan Spider Man film serilerini üç gruba ayırabiliriz. Bunlar ilk yayınlanan Sam Raimi üçlemesi, sonraki yıllarda yapılan Marc Webb serisi ve günümüzde yayınlanan ve önümüzdeki yıllarda yayınlanması beklenen Marvel Evreni olarak grublayabiliriz.
Örümcek Adam - Spider Man - Tobey Maguire

Sam Raimi Üçlemesi

Uzun Metraj sinema filmi olarak Sam Raimi üçlemesi diye de adlandırılan Spiderman (2002), Spiderman 2 (2004) ve Spiderman 3 (2007) olmak üzere 2002 – 2007 tarihleri arasında sinemalarda gösterime girmiştir. Bu yıllarda Tobey Maguire süper kahramanımızı canlandırmıştır.
Örümcek Adam - Spider Man - Andrew Garfield

Marc Webb serisi

Sonraki Yıllarda Andrew Garfield tarafından canlandırılan karakterimiz için 2 film daha çekilde ve bu sinema filmleri büyük başarı yakaladılar. Bu filmler 2012 yapımı İnanılmaz Örümcek Adam ve serinin ikincisi olan 2014 yapımı İnanılmaz Örümcek Adam 2 sinema filmleri.

Marvel Evreni

Günümüzde marvel evreninde geçen olaylar dizisi ile Tom Holland tarafından canlandırılmaktadır. Marvel evreni filmleri sadece tek bir kahraman değil tüm süper kahramanların yer aldı filmler ile bizlere sunulmaktadır. 2016 yapımı Kaptan Amerika: Kahramanların Savaşı ve 2017 yapımı Örümcek Adam: Eve Dönüş sinemalarda büyük ilgi görmüş ve tüm dünyada kapalı gişe oynamıştır. Ayrıca aynı seriye ait Yenilmezler: Sonsuzluk Savaşı (2018) ve Belirsiz Yenilmezler filmi (2019) yıllarında yayınlanacaktır.


Paylaşmak ister misiniz?

135
187 shares, 135 points

0 Comments

Yorum Yazın