Almanya ‘nın En Tanınmış Festivalleri


Almaya’nın en tanınmış halk ve sokak festivallerini sizler için derledik. Geçmişi olan ve ziyareçi sayısı bakımında fazla olan 20 festivali sizlerin beğenisine sunuyoruz.

#13- Cannstatter Volksfest (Cannstatter Wasen)

Cannstatter Volksfest (Stuttgart)

Cannstatter Volksfest (halk dilinde Cannstatter Wasen veya Wasen olarak adlandırılır.) Eylül ayının son haftası ile Ekim ayının ilk haftası boyunca devam eden bir halk festivalidir. Bu festival Stuttgart ‘nın Bad Cannstatt bölgesindeki Neckar Park’ta yapılmakadır.

#12- Cranger Kirmes

Cranger Kirmes

Cranger Kirmes Herner şehrinde bulunan Crange bölgesinde gerçekleşen bir halk festivalidir. Bu festival Almanya’nın en büyük festivallerinden biridir. Her yıl yaklaşık 4 milyon ziyaretçi bulunan festival 2008 yılında 4.700.000 ziyaretçi rakamına ulaşarak en çok ziyaretçi çeken festival olma özelliğini yakalamıştır.

#11- Bremer Freimarkt

Freimarkt 1035’den bu yana Almanya ‘nın Bremen şehrinde düzenlenen ülkenin en köklü fuarıdır. Ülke çapında en önemli fuar olarak gösterilen Oktoberfest ( Ekim Festivali) 1810’dan bu yana düzenlenmektedir. 4 milyon fazla ziyaretçisiyle Kuzey Almanya’daki en büyük fuar organizasyonu olarak gösterilmektedir.

Fuar, Ekim ayının son 2 haftasında 17 gün olarak kutlanmaktadır. Fuar Cuma günü başlayıp Pazar günü sona erer. 100.000 metrekarelik bir alanda düzenlenen fuar Küçük Fuar ve Ana Merkez olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. Oktoberfest’te olduğu gibi bira çadırları bu fuarda da kurulmaktadır.

#10- Größte Kirmes am Rhein

Größte Kirmes am Rhein

Düsseldorf şehrinde her yıl Temmuz ayının üçüncü haftasında başlayan Büyük Kirmes am Rhein halk festivali Almanya’nın en büyük festivalleridendir.

#9- Hamburger Dom

Hamburger Dom Festivali Hamburg ‘un St. Pauli ilçesinde bulunan Heiligengeistfeld yerleşkesinde yapılmaktadır. Bu festival yıl boyunca üç kez tekrar etmektedir.
• Winterdom (Dom-Markt, Kasım başından Aralık ayına kadar)
• Frühlingsdom (İlkbahar Festivali, Mart ayının ortasında Nisan ayının ortasına kadar)
• Sommerdom (Hummelfest, Temmuz ayının sonundan Agustos ayının sonuna kadar)

#8- Kieler Woche (Kiel Haftası)

Kieler Woche (Kiel Haftası) olarak adlandırılan bu festival her yıl düzenli olarak Kiel şehrinde yapılmaktadır.Bu festival dünyanın en büyük yelken etkinliklerinden biri olarak kabul edilir. Yelkenli yarışmasının yanında Kiel Haftası ayrıca ziyaretçilerine çok zengin bir program da sunmaktadır. Ziyaretçiler bir çok sanatçı ve grubun katılmasıyla bir hafta boyunca güzel bir hafta geçirmektedirler.

#7- Nürnberger Volksfest ( Nürnberg Halkfestivali)

Nürnberger Volksfest (Nürnberg Halkfestivali) her yıl İlkbaharda ve Sonbaharda olmak üzere Nürnberg’in Dutzendteich bölgesinde yapılmaktadır. İlk festivali Bavyera Kralı I. Ludwig onuruna 1826 sonbaharında Nürnberg’de Peterheide tarafından Gleißhammer gerçekleştirilmiştir.

#6- Libori Festivali

Libori, Almanya’nın Padernborn kentinde 9 gün boyunca devam eden kilise ve halk festivalidir. Libori Almanya’nın en büyük ve en eski halk festivallerinden biridir. Yılda yaklaşık 1,5 milyon ziyaretçi çekmektedir. Temmuz ayı sonlarında Libori Festivali zamanın da Paderborn beşinci sezon olarak adlandırılır.

#5- Kramermarkt Oldenburg

Kramermarkt Oldenburg Festivali her yıl 2 Ekim 26 Eylül arasında başlayan ve on gün sonra süren popüler bir festivaldir.

#4- Michaeliskirchweih

Michaeliskircheweih halk festivali Franken Bölgesinin en eski ve en büyük festivalidir.

#3- Schützenfest Hannover

Hannover kentinde her yil geleneksel olarak yapilan bu festivalin kökleri 15 yüzyila dayanmaktadir. Festival alani 10 hektar büyüklükte olup her yil yaklasik 1,5 milyon kisi tarafindan ziyaret edilmektedir.

#2- Karneval, Fastnacht und Fasching

Her yıl, 11. ayın 11. gününde, saat 11.11’de, Köln’de, Almanya’nın en büyük şenliklerinden biri başlar: Köln Karnavalı, bir diğer adıyla ‘beşinci mevsim’. Karnaval, düzenlenmeye başlandığından beri Köln’de kutlanır. 1814 yılında Fransız askerleri Köln’ü terk ettikten sonra organizasyonu Prusyalılar devralır ve karnavalı organize etmeye başlarlar. Böylece 1823 yılında ‘Festival Komitesi’ oluşturulur. Yıllar geçtikçe sokak karnavalı, kapalı festivaller, geçit törenleri ve Rosenmontag gibi gelenekleriyle Köln Karnavalı ortaya çıkar. Festival komitesi; 100’ün üzerinde karnaval derneğinin ortak standartlarını temsil eden ve beşinci mevsim geleneğini sürdüren bir şemsiye örgüttür. 10 Şubat 1923’te ilk Rosenmontag, yani Gül Pazartesi kutlanır. Rosenmontag, sadece Köln değil, Almanya’da kutlanan tüm karnavalların en üst noktası sayılır ve Hristiyan kökleri göz önüne alınarak, kilise takvimine göre belirlenir.

#1- Oktoberfest

Oktoberfest ya da Türkçe çevirisi ile Ekim festivali, Almanya’nın Bavyera eyaletinin Münih kentinde her yıl Eylül ayının son günleri ve Ekim ayının ilk günlerinde düzenlene gelen 2 hafta süren bir festivaldir. Her yıl yaklaşık 6 milyon kişinin katıldığı bu festival Münih şehrindeki en ünlü olaydır.
Festival, geleneksel olarak, Ekim ayının ilk Pazar gününü de içine alacak şekilde 16 gün sürer. Almanyaların birleşmesinden sonra festivalin programı değiştirilmiş ve eğer Ekim ayının ilk Pazarı ayın 1’ine ya da 2’sine denk geliyorsa festivalin süresi ayın 3’üne yani Almanya Birleşme Günü kutlamalarına uzatılmaktadır. Festival, genellikle Almanlarca kısaca “d’ Wiesn” ya da “d’Waasn” olarak söylenen Theresienwiese (Therese Alanı) isimli yerde yapılmaktadır. Festivalin en önemli özelliği biradır ve her sene festival kutlaması, Münih Belediye Başkanının büyük bir ahşap bira fıçısına çeşme çakması töreni ile başlar, Almanlar bu eylemi “O’zapft is!” (Bavyeraca: “Çeşmelendi!”) biçiminde seslendirirler. Bu kutlamalar için özel olarak bir Oktoberfest birası mayalanır ki bu bira hem tat hem de alkol bakımından biraz koyu renkli ve serttir. Bu bira Maß denen bir litrelik özel bardaklarda sunulur ve ilk mass Bavyera Başkanına ikram edilir. Sadece Münihli bira üreticilerinin bu özel birayı sunmalarına izin verilir ve bu sunum adı Bierzelt olan binlerce kişinin sığabileceği devasa çadırlarda yapılır.
Ayrıca dünyanın diğer ülkelerinde de Oktoberfest kutlamaları adı altında çeşitli kutlamalar da yapılmaktadır.

Not : Ayrıca aiağıdaki linke tıklayarak WikiPedia Sitesinden diğer Festivalleride inceleyebilirsiniz;
Wikipedia : Almanya’daki festivaller

BONUS : Almanya Tatil Günleri

  • 1 Ocak ——————- Neujahrstag (Yeni Yıl)
  • 6 Ocak ——————- Heiliege Drei Könige (Görünüş Bayramı)
  • Mart/Nisan ————— Karfreitag (İyi Cuma)
  • Mart/Nisan ————— Ostermontag (Paskalya)
  • 1 Mayıs —————— Tag Der Arbeit (İşçi Bayramı)
  • Mayıs/Haziran ———– Christi Himmelfahrt (İsa’nın Yükselmesi)
  • Mayıs/Haziran ———– Pfingstsonntag (Pentekost Günü)
  • Mayıs/Haziran ———– Pfingstmontag
  • Mayıs/Haziran ———– Fronleichnam (Korpus Kristi)
  • 15 Ağustos ————– Maria Himmelfahrt (Tahmin)
  • 3 Ekim ——————- Tag Der Deutschen Einheit (Alman Birlik Günü)
  • 31 Ekim —————— Reformationstag (Reform Günü)
  • 1 Kasın ——————- Allerheiligen (Tüm Azizler Günü)
  • Kasım (Saksonya’da) — Buss – und Bettag (Dua ve Tazminat Günü)
  • 24 Aralık —————– Der Heilige Abend (Noel Arifesi)
  • 25 Aralık —————– Weihnachtstag (Noel)
  • 26 Ararlık —————- Zweiter Weihnachtsfeiertag (Noel ertesi Günü)
Exit mobile version