Apple ‘ı Hack ‘leyen Türk Arama Motoru Peşinde


138
250 shares, 138 points

Mert Erdir… 20’li yaşlarını henüz deviren genç girişimci en son adını ‘Apple’ı hack’leyen çocuk’ olarak duyurmuş; ancak Erdir ısrarla hack’leme gibi bir durumun olmadığını, sadece Apple’ın bir açığını bulduğunu belirtmişti. Ancak buna rağmen ismi bu şekilde anılan Erdir, bir süredir kız arkadaşıyla birlikte geliştirdiği yeni bir arama motoru üzerine çalışıyor.

‘Remember’ adını verdiği bu özel uygulamayı daha da geliştirebilmek için San Francisco’ya giden ve yüksek konaklama maliyetlerinden dolayı Indiegogo’da kampanya başlatıp para toplayan Erdir, hedeflediği 3 bin doları alır almaz soluğu teknolojinin beşiği San Francisco’da yani Silikon Vadisi’nde aldı.

REMEMBER İLE HER ŞEYİ BULACAĞIZ

Erdir, burada yaptığı görüşmelerle şekillendirdiği arama motoru Remember’ı ilk kez Hürriyet’e anlattı. Bir arama motoru olan Remember’ın diğer arama motorlarından en büyük farkı ise ses, fotoğraf, not gibi arama yapılması güç içerikler arasından arama yapılabilmesine imkan vermesi.

“Sahip olduğun tüm dosyaları tek bir yerden arayabilmeni sağlayan akıllı bir arama motoru. Yani, tüm fotoğrafların, videoların, ses kayıtlarının, yedek dosyalarının, farklı uygulamalarda alınan notların, mesajlaşmaların, kısaca senin dijital olarak sahip olduğun her şeyin tek bir yerden bulabilmeni sağlayan bir arama motoru” şeklinde yaptıkları uygulamayı betimleyen Erdir, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Resimler, videolar ve ses kayıtlarını içlerinde kimler var, neler var, nerede geçiyor, neler söyleniyor, söyleyenlerin duyguları gibi birçok farklı açıdan analiz edip basitçe aranabilir hale getiriyoruz. Mesajların ve notlarında da bahsedilen konuyu algılıyoruz, böylece aramak için dosyaların içinde geçen kelimelere sınırlanmıyorsun.”

YEMEK TABAĞINDAN YILLAR ÖNCESİNE GİTMEK MÜMKÜN

Diğer bir deyişle yapay zeka sayesinde örneğin yıllar önce ablanızla yediğiniz bir yemek fotoğrafını ‘yemek’ şeklinde arama yaparak bulabilirsiniz; bunun için devreye giren arama motoru tabak, çanak ve masadaki eşyaları algılayarak ‘yemek’ aramasını somutlaştırıyor ve kullanıcıyı en kısa sürede aradığı, hatrına geldiği içeriğe götürüyor.

mert-erdir

“Günümüzde sonsuz dosyalar içinde gömülüyken onları kolayca bulamamanın büyük bir eksiklik olduğunu düşündük. Bundan beş yıl sonra hala dosyaları tek tek isimlerini ve tam tarihlerini hatırlayarak bulmaya çalıştığımızı hayal bile edemiyoruz” diyen Erdir, uygulamanın şu anda geliştirme aşamasında olduğuna dikkat çekti ve ilk olarak bilgisayar ekranlarında uygulamayı hayata geçirmeyi planladıklarını söyledi.

FACEBOOK, LINKEDIN GİBİ PLATFORMLAR TEK ÇATI ALTINDA

Erdir, uzun vadede hedefini ise şöyle anlattı:

“LinkedIn, Facebook, Evernote gibi platformlardan senin hakkında aldığımız bilgilerle (kişisel bilgilerin, ilişkilerin, bulunduğun yerler, mesajlaşmaların, notların, vb.), kullandığın elektroniklerde bulunan tüm dosyalarını doğal bir dil kullanarak (örneğin “kız arkadaşımla gezdiğim yerler” dediğinde kız arkadaşının kim olduğunu, gezdiğin şehirleri senin belirtmene gerek kalmadan Facebook, Evernote gibi kaynaklardan toplayarak) aramanı sağlıyoruz. Hedefimiz Remember’ı tüm dosya tiplerini arayabilir hale getirmek.”

Gizlilik konusuna da açıklık getiren Erdir, kullanıcıların içeriklerini cömertçe Remember uygulamasıyla paylaşma konusunda hassas davranabileceğinin farkında olduğunu belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Elbette Gizlilik konusu en önem verdiğimiz konulardan biri. Remember’ın dosyalar ile izleyeceği yolu kesin söylemek için şu an erken de olsa şu çok net. Analizler ya lokal olarak senin bilgisayarında yapılacak ya da bilgilerin end-to-end encryption (uçtan uca şifreleme) ile korunacak ve Remember olarak biz kullanıcılarımızın bilgilerine erişmeyeceğiz. Bununla beraber, yine yapay zeka sayesinde mümkün olan bir “Kişisel Filtre”miz olacak. Zira bilgisayarında “çok özel” dosyaların olabilir ve bunları da otomatik olarak algılayıp aramanın dışında bırakma imkanı sağlayacağız. Böylece kullanıcılarımız servisimizi kullanmak için gizliliklerinden feragat etmek zorunda kalmayacaklar.”

“YAPAY ZEKA MÜHENDİSLERİYLE GÖRÜŞÜYORUZ”

Şu anda San Francisco’da yatırımcılarla ve yapay zeka mühendisleriyle görüştüklerini kaydeden Erdir, Google ve Bing gibi arama motorlarının aksine siyah ekranda arama yapılmasını ise şöyle anlattı:

“Minimal ve göz yormayan bir tasarıma gittik. Aynı zamanda siyah arayüzler ortalama %40 pil ömrü tasarrufu sağlayarak hem cihazınızı daha uzun süre kullanmanızı sağlıyor, hem de daha çevreci.”

twitter.com/selimozturk


Paylaşmak ister misiniz?

138
250 shares, 138 points

0 Comments

Yorum Yazın