Bir Zamanlar Efsaneydi, Artık Son Kalesinin De Yerinde Yeller Esiyor


İlk akıllı telefonlar çıktığı zaman, durumun farkında çok da olacak bir yaşta durmayan okurlarımız vardır elbet. 2009, 2010 civarında; bundan altı yedi sene önce akıllı telefonlar iPhone‘un duyurulmasıyla bir anda patlama yaşamışlar ve normal telefonların yerini yavaş yavaş almaya başlamışlardı. Google inceden yapıp kiralayabileceği bir sistem kurmaya başlıyordu, Nokia başarısız denemelerle inceden sonuna doğru koşmaktaydı; Microsoft ise kimsenin umursamadığı işler yapıyordu bir köşede.

O dönemlerin kralı ise bu dört büyükten hiçbiri değildi. iPhone üzerindeki “Telefonlu iPod” algısını henüz kıramamıştı, zaten bir takım ciddi yazılım eksiklikleri de vardı, kopyala yapıştır yapılamıyordu örneğin. Nokia birkaç akıllı deneme yapıyor, ama pazar payındaki liderliğini ekseriyetle düz telefonlardan kazanıyordu. Microsoft ve Google da ciddi bir güç değillerdi sektörde. Sektörün en tepesinde yazan isim, Kanada menşeliydi. BlackBerry.

BlackBerry’nin klavyeli oluşu düz telefonlardan akıllı olanlara geçerken pek çok kişi için bir paraşüt vazifesi görmüştü. Dokunmatik ekran kullanımının insanlara o kadar da kolay gelmediği yılların travmasıydı o. Herkes köpek gibi BBM över, küçük iPhone camiasına karşı BlackBerry savunurdu. O zamanların yaygın argümanlarından biri, “Amerikan devleti de BlackBerry kullanıyormuş” idi. Sonradan BlackBerry azalarak biterken de, bu kendini “Abi inanmazsın, Amerikan devleti sadece BlackBerry kullanıyormuş” cümlesine dönüştürdü.

Gerçekten de durum buydu. Hatta Obama ve Clinton gibi isimler bundan şikayet dahi etmişti; Obama’nın “Lan keşke bıraksalar da iPhone kullansam” demişliği var mesela kayıtlarda. Ama işte yetkili merciler, sadece BlackBerry’nin iç şifreleme ve güvenlik yazılımlarına onay veriyordu. Bu yüzden Amerikan Senato, Meclis ve Beyaz Saray çalışanları firmanın önlenemez düşüşü esnasında BlackBerry’nin en büyük müşterisi oldular ve bu yüzden BlackBerry’yi Çin menşeli Lenovo almak isteyince, buna Amerikan devletinden ret geldi.

Ama artık bunlar geride kaldı. Gazeteci Jim Swift’in ele geçirdiği bir iç yazışmaya göre, Amerikan Senato’su elindeki BlackBerry‘ler tükendikten sonra yeni alımlar yapmayacak. Bundan sonra senatörlere güvenli olarak önerilen alternatifler arasında da BlackBerry olmayacak. Samsung Galaxy S6 ve iPhone SE, senatörlerin kolayca transfer yapabilecekleri telefonlar arasındalar şu an. Onun haricinde onaylanan listede başka cihazlar da var. Anlayacağınız, artık BlackBerry’nin son kalesi de düştü, tabutuna son çivi de çakıldı. Geçmiş olsun BlackBerry, bir zamanlar şeklin ve şemalinde göz bebeğimizdin. Böyle gitmeni istemezdik!

Exit mobile version