Dinozor Kraterinin Gizemi Çözülüyor


129
125 shares, 129 points

66 milyon yıl önce dünyaya çarparak dinozorların neslini tüketen gök taşının açtığı düşünülen Meksika Körfezi’ndeki krater yıllardır merak konusu. Bu krater üzerinde incelemelerini sürdüren bilim insanları çarpan gök taşının varlığına dair kanıt olan nikel izlerine rastladı.

Avrupa Okyanus Sondaj Araştırmaları Konsorsiyumu’nun (ECORD) sürdürdüğü araştırmaların sonuçları, ilk kez Amerikan Jeofizik Birliği’nin San Francisco’da düzenlediği yıllık toplantıda açıklandı.

Araştırmalara katılan Amerikalı ve İngiliz bilim insanları yaptıkları açıklamalarda, gök taşının oluşturduğu kraterin merkezi olan Meksika Körfezi ve Yucatan Yarımadası’nın bir bölümünü içine alan 200 kilometrelik Chicxulub Krateri’nde yapılan araştırmalarda 1300 metre derinlikten çıkarılan tortul kaya örneklerinde yüksek oranda nikel bulduklarını ifade ettiler.

“Dinozor Krateri” adı verilen bölgelerde bulunan nikelin, tek başına gök taşının varlığını kanıtlamayacağı, ancak bu tip gök taşlarında bulunan iridyum elementinin de bulunması halinde bu durumun kesinlik kazanacağı ifade edildi.

Bilim insanları 14 kilometre genişliğindeki gök taşının dünyaya çarpmasının ardından tamamen toz haline gelerek atmosferi kapladığı ve belirli kısmının havada tekrar yoğunlaşarak küçük kütleler halinde çarpma bölgesine düşebileceği ifade edildi. Nikel miktarının artması incelene alanın, çarpma bölgesi olabileceğinin bir göstergesi olduğu açıklandı.

Dünyamıza çarpan ve başta dinozorlar olmak üzerinde yeryüzünde bulunan canlıların yüzde 75’ini yok eden gök taşının neden bu denli büyük bir kitlesel yok oluşa sebep olduğu henüz gizemini korusa da kalıntıların incelenmesi ile bu gizemin çözülebileceğine olan inanç sürüyor.


Paylaşmak ister misiniz?

129
125 shares, 129 points

0 Comments

Yorum Yazın