İstanbul’u İstanbul Yapan ve Tarihine Işık Tutan 19 Önemli Yer


163
315 shares, 163 points

Her köşebaşı tarih kokan güzel İstanbul, Osmanlı ve Bizans gibi dünya tarihinin en önemli devletlerine başkentlik yapmış olmasıyla biliniyor. Bu devletlerden kalan yapılar şehrin tarihinin yansıması niteliğinde. Özellikle Osmanlı mimarisinin başkentliğini yapan İstanbul’da gezip görülmesi şart bu 19 yeri bugüne kadar görmediyseniz, bu listeyi kendinize rehber edinebilirsiniz.

1. Topkapı Sarayı

topkapi-sarayi
Osmanlı padişahlarının da yaşamlarını sürdürdüğü Topkapı Sarayı, 623 yıllık Osmanlı tarihinin 400 yılı boyunca devletin idare merkezi olarak kullanıldı.

2. Yerebatan Sarnıcı

yerebatan-sarnici-basilica-cistern-bazilika
Civarındaki eski bir bazilikadan ismini alan Yerebatan Sarnıcı, Ayasofya Camii’nin yakınında yer alır ve İstanbul’daki en büyük kapalı sarnıçtır.

3. Ayasofya

Ayasofya
Bizans zamanına ait Ayasofya bazilika planlı katedral olarak inşa edilmiş olup, daha sonra şehrin Osmanlı İmparatorluğuna geçmesiyle, Fatih Sultan Mehmed tarafından camiiye dönüştürüldü.

4. Sultanahmet Camii

sultanahmetcamii
Osmanlı Padişahı I.Ahmed tarafından yaptırılan Sultanahmet Camii; mavi, yeşil ve beyaz renk İznik çinileriyle bezendiği için ve kubbelerinin yine mavi renk ağırlıklı işlemelerinden ötürü Avrupalılar tarafından ”Blue Mosque” olarak adlandırılır.

5. Dolmabahçe Sarayı

dolmabahce-sarayi
Sultan I.Abdülmecid tarafından yaptırılan ve kullanılmaya başlanan Dolmabahçe Sarayı, günümüzde bile zaman zaman devlet işlerinin görüşüldüğü önemli saraylardan biridir.

6. Yedikule Zindanları


Türkiye’nin en eski açık hava müzelerinden Yedikule Zindanları, Bizans İmparatoru Theodosius tarafından yaptırılmıştır. Sanıldığı üzere bir zindan olarak değil, diğer ülkelerden gelen kralları ve devlet mensuplarını ağırlamak amacıyla yaptırılmıştır. Daha sonra tahta oğlunun geçmesiyle 4 kule eklenen yapıya, şehrin Osmanlı Devleti’ne geçmesinden sonra Fatih Sultan Mehmed tarafından 3 kule daha eklenir ve toplam 7 kule olur.

7. Kız Kulesi

Kız_Kulesi
Bizans’tan günümüze kalan tek yapı Kız Kulesi’nin geçmişi MS 24 yılına uzanıyor.

8. Feshane

feshane
II Mahmut tarafından, yeniçerilerden sonra yeni orduya üniforma dikmek için kurulmuş olan Feshane günümüzde fuar ve kültür merkezi alanlarında hizmet veriyor.

9. Gülhane Parkı

gulhane-parki05
Topkapı Sarayı, Alay Köşkü ve Sarayburnu arasında yer alan Gülhane Parkı, Osmanlı döneminde Topkapı Sarayı’nın dış bahçesi olarak kullanılırdı.

10. Rumeli Hisarı

rumeli-hisari
Fatih Sultan Mehmed tarafından boğazın kuzeyinden gelecek saldırıları önlemek için yaptırılan Rumeli Hisarı, Avrupa yakasında, boğaz hattı üzerinde Beşiktaş ile Sarıyer’in arasında yer alır.

11. Anadolu Hisarı

anadolu-hisari-2
Anadolu Hisarı Yıldırım Beyazıt tarafından, Karadeniz’de koloniler kuran Bizans ve Ceneviz tehdidine karşılık yaptırıldı.

12. Beylerbeyi Sarayı

beylerbeyi-sarayi
Sultan Abdülaziz tarafından Ermeni mimar Sarkis Balyan’a yaptırılan Beylerbeyi Sarayı, Üsküdar ilçesinde yer almakta.

13. Çırağan Sarayı

ciragan-sarayi
17. yüzyılda “Kazancıoğlu Bahçeleri” adıyla bilinen Lale Devri’nin en büyük simgelerinden biridir.

14. Kapalı Çarşı


İçerisinde yaklaşık 4.000 dükkan olan Kapalı Çarşı, dünyanın en büyük çarşısı olarak bilinir. Fatih Sultan Mehmed tarafından inşaatı başlatılmış olan Kapalı Çarşı’nın kuruluş yılı 1460 olarak kabul edilmesine karşın, günümüzdeki ahşap olan büyük çarşı Kanuni Sultan Süleyman tarafından yaptırılır.

15. Mısır Çarşısı


Osmanlı Padişahı I. İbrahim’in eşi Turhan Hatice Sultan tarafından yaptırılmış Mısır Çarşısı, ismini Mısır’dan alınan vergilerle yaptırılmış olduğu rivayetinden alır.

16. Yıldız Sarayı


II.Abdülmahit döneminde Osmanlı Devleti’nin ana sarayı olarak kullanılan Yıldız Sarayı, III.Selim tarafından, annesi Mihrişah Hatun için yaptırıldı.

17. Eyüp Sultan Camii


Eyüp ilçesinde bulunan Eyüp Sultan Camii, İstanbul’un fethinden kısa bir süre sonra Fatih Sultan Mehmed tarafından yaptırılır. İçerisinde Eyüp Sultan Hazretleri’nin türbesinin olması sebebiyle ve Fatih ve ardından gelen padişahların kılıç kuşandıkları yer olması açısından tarihi öneme sahip.

18. Alay Köşkü

alay_kosku_mimari
Topkapı Sarayı’nın dış suru üzerinde bulunan Alay Köşkü, padişahların geçit yapan alayları seyretmesi için yaptırılmış bir köşktür.

19. Hıdiv Kasrı


İtalyan mimar Delfo Seminati tarafından Art Nouveau tarzında tasarlanan Hıdiv Kasrı, Mısır’ın son hıdıvi Abbas Hilmi Paşa tarafından yaptırıldı. Hıdiv kelime anlamı olarak, Osmanlı Devleti’nin Mısır valilelerine verdiklerine ünvan anlamına gelir.


Paylaşmak ister misiniz?

163
315 shares, 163 points

0 Comments

Yorum Yazın