Kilonuzu Nasıl Hesaplarsınız? Vücut Kitle indeksiniz


Yetişkin bireylerin kilo durumunu ve sağlık riskini değerlendirmek için iki ayrı modelde kilonuzu hesaplarsınız bular Vücut Kitle indeksi (VKİ) ve Bel/Kalça Oranı (BKO) olarak isimlendirilir.

Bu yazıda ağırlıklı olarak Vucut Kitle İndeksi hesaplamasına değineceğiz.

Vücut Kitle İndeksi (VKİ) Nasıl Hesaplanır?

Vücut Kitle İndeksi= Ağırlık / ( Boy x Boy )

Vücut Kitle İndeksine göre şişmanlık derecesinin belirlenmesi:

Örneğin:

  • 182 cm ve 88 kg olan bir yetişkin için:
  • VKİ: 88(kg) / [1,82(m)x 1,82(m)]
  • VKİ: 88(kg) / 3,31(m)
  • VKİ: 26,58 (kg/m2)

Yani yukarıdaki örneğe göre Vücut Kitle İndesi (VKİ) 26.58 ‘dir. Aşağıdaki grafiktede göreceğiniz gibi bu oran c sınıfı yani fazla kilolu grubuna girmektedir.

Sizde kendi kilonuzu hesaplayarak, tablodan kontrol edebilirsiniz.

Vücut Kitle İndeksine göre açıklamaları aşağıda yeralmaktadır.

  • a) 0-18.4: ZayıfBoyunuza göre uygun ağırlıkta olmadığınızı, zayıf olduğunuzu gösterir. Zayıflık, bazı hastalıklar için risk oluşturan ve istenmeyen bir durumdur. Boyunuza uygun ağırlığa erişmeniz için yeterli ve dengeli beslenmeli, beslenme alışkanlıklarınızı geliştirmeye özen göstermelisiniz.
  • b) 18.5-24.9: NormalBoyunuza göre uygun ağırlıkta olduğunuzu gösterir. Yeterli ve dengeli beslenerek ve düzenli fiziksel aktivite yaparak bu ağırlığınızı korumaya özen gösteriniz.
  • c) 25.0-29.9: Fazla KiloluBoyunuza göre vücut ağırlığınızın fazla olduğunu gösterir. Fazla kilolu olma durumu gerekli önlemler alınmadığı takdirde pek çok hastalık için risk faktörü olan obeziteye (şişmanlık) yol açar.
  • d) 30.0-34.9: Şişman (Obez) – I. SınıfBoyunuza göre vücut ağırlığınızın fazla olduğunu bir başka deyişle şişman olduğunuzun bir göstergesidir. Şişmanlık, kalp-damar hastalıkları, diyabet, hipertansiyon v.b. kronik hastalıklar için risk faktörüdür. Bir sağlık kuruluşuna başvurarak hekim / diyetisyen kontrolünde zayıflayarak normal ağırlığa inmeniz sağlığınız açısından çok önemlidir. Lütfen, sağlık kuruluşuna başvurunuz.
  • e) 35.0-44.9: Şişman (Obez) – II. SınıfBoyunuza göre vücut ağırlığınızın fazla olduğunu bir başka deyişle şişman olduğunuzun bir göstergesidir. Şişmanlık, kalp-damar hastalıkları, diyabet, hipertansiyon v.b. kronik hastalıklar için risk faktörüdür. Bir sağlık kuruluşuna başvurarak hekim / diyetisyen kontrolünde zayıflayarak normal ağırlığa inmeniz sağlığınız açısından çok önemlidir. Lütfen, sağlık kuruluşuna başvurunuz.
  • f) 45.0 ve üstü: Aşırı Şişman (Aşırı Obez) – III. SınıfBoyunuza göre vücut ağırlığınızın fazla olduğunu bir başka deyişle şişman olduğunuzun bir göstergesidir. Şişmanlık, kalp-damar hastalıkları, diyabet, hipertansiyon v.b. kronik hastalıklar için risk faktörüdür. Bir sağlık kuruluşuna başvurarak hekim / diyetisyen kontrolünde zayıflayarak normal ağırlığa inmeniz sağlığınız açısından çok önemlidir. Lütfen, sağlık kuruluşuna başvurunuz.

Kısaca Bel/Kalça hesaplamasına değinecek olursak;

Ayakta iken belin en ince yeri ile kalçanın en geniş olan yeri ölçülerek birbirlerine olan oranı (bel/kalça) hesaplanır. Bel çevresi karın bölgesi yağının(abdominal yağ) göstergesidir.

Bel çevresi için: Erkeklerde 102cm., kadınlarda 88cm.nin altında olması önerilmektedir. Bel/kalça oranı: Erkeklerde 0,9, kadınlarda 0,8in altında olmalıdır. Bu değerlerin üzerinde olması kalp hastalıkları ve insüline bağımlı olmayan şeker hastalığı için risk faktörüdür.

Exit mobile version