Kış Geldi Çattı, Hava Buz Gibi: Sokaktaki Hayvanlar İçin Yapabilecekleriniz Hakkında 5 Faydalı Bilgi


199
437 shares, 199 points

Sokaktaki hayvanlara elimizden gelen yardımı her zaman yapmalıyız. Bilhassa da soğuk havaların hakim olduğu kış aylarında. Vücudu hem soğuktan koruyup hem de yaşamsal aktiviteleri devam ettirebilecek enerjiyi korumak sokak hayvanları için oldukça zor. Her gün bir lokma yiyecek, bir damla su bulabilmek için belki kilometrelerce yürüyor ama bulamıyorlar. Bu zorlu mücadelede onlara yardım etmek için neler yapabileceğinizi öğrenmek istiyorsanız buyurun.

1. Yapmayın diyenlere inat her zaman yaptığınız gibi, kapının önüne bir kap mama, bir kap su

kis-sokak-hayvanlari-yardim-patiliyo-2jpg

Sokaktaki hayvanlarar için kapınızın önüne, eğer koyamıyorsanız da biraz öteye bir kap mama bir kap su yerleştirin. Kedi/köpek mamalarından alamıyorsanız bile artık yemekleri çöpe dökmek yerine bir kabın içine koyup sokak hayvanlarının yiyebilmesi için bırakabilirsiniz, bıraktığınız yiyeceklerin içinde tatlı, baharatlı ya da onlar için zehirli olabilecek şeyler olmamasına özen gösterin. Mama ve su kaplarını sokaklara öyle bırakmakla iş bitmiyor aslında Bu kapların içlerinin kirlenmesine ve çöple dolmasına müsaade etmeyin, gerekiyorsa yenisini koyun, hatta bunların boş görülüp temizlik görevlileri tarafından atılmaması için yanına yöresine görülür bir not da iliştirebilirsiniz.

2. Kedi/köpek evleri ve kulübeler yapıp bunları uygun yerlere bırakabilirsiniz

kis-sokak-hayvanlari-yardim-patiliyo-3

Yiyecekten sonra en büyük ihtiyaç barınma. Maalesef ülkemizde barınakların hali pek iç açıcı değil, çoğu dolup taşıyor ve hayvanlar genelde açlık ve hastalıktan kırılıyor, bakımları yapılmıyor. Tabii iyi durumda olan ve işlerini severek yapan gönüllüleri çalıştıran barınaklar da var, bunlar çoğunlukla dernek barınakları oluyor. Bu sebeple bir sokak hayvanı gördüğünüzde onun barınma sorununa çare her zaman barınaklar olmayabiliyor. Kedilere, soğuğu kesme amacıyla yalıtım malzemesi ve su geçirmemesi için de naylon ile desteklenmiş kolilerden kedi evi yapılabilir. Köpekler içinse bahçenize ya da müsait başka bir alana içine sığabilecekleri boyutta klübeler yapılabilir. Bu kedi evleri ve klübeler için tahta, karton kuru, naylon, yalıtım malzemesi, plastik leğenler gibi bir çok artık malzemeden faydalanılabilir.

3. Sokaktaki hayvanlar demişken kuşları da unutmayın, onlar için de cam önlerine yiyecek ve su koyun

Görselde gördüğünüz gibi kolaylıkla bir pet şişe ve kaşık yardımıyla kuşlar için yemlik hazırlayabilirsiniz. İçine çeşitli tahıl taneleri ve yemişlerden koyabilirsiniz. Yine ufak bir kaseye su koyup bunu cam kenarına ya da balkonunuza koyabilirsiniz. Hiçbir şey yapamıyorsanız yemek yedikten sonra masadan sıyıracağınız ekmek kırıntılarını onların yiyebilmeleri için pencere pervazlarına koyabilirsiniz.

4. Aslında eskilerden beri mimarimizin bir parçası olan kuş evleri ile siz de pencere önünüzü süsleyebilirsiniz

Şimdi her ne kadar binaların sağına soluna kuşlar gelmesin diye diken koyuluyor olsa da eskiden böyle değilmiş. Osmanlı döneminde binaların dış cephesine kuşlar içine girip soğuktan korunabilsin diye kuş evleri yapılırmış. Siz de evdeki büyük pet şişeler gibi artık malzemelerden kolayca yapabileceğiniz kuş evlerini ağaçlara ve balkonlarınıza asabilirsiniz.

5. Onları hasta ya da yaralı olarak gördüğünüz takdirde sırtınızı dönmeyin

A stray dog on Juhu Beach in Mumbai, India lies in the sand, diseased and sick from eating the garbage the covers the beach and fighting with other dogs in the area.

Sokaktaki hayvanlar için elinizden geldiğince yardım edin. Eğer imkanınız varsa bir veterinere götürün, belediyelerin veterinerleri sokak hayvanlarının tedavilerini ücretsiz yapıyor fakat takip etmeniz gerekli süreci. Yine üniversitelerin veteriner fakültelerine bağlı kliniklerde de makul fiyatlara tedaviye erişme şansınız olabilir. Hiçbiri elinizden gelmese bile en azından gözleri mikrop kapan ya da açık yarası olan bir hayvana, çok az bir fiyata satın alabileceğiniz antibiyotik özellikli bir kremle müdahale edebilirsiniz.

Bonus: Onları sokaktan kurtarıp ömürlük dostunuz yapmaya ne dersiniz?

Bonus 2: Tabii ona iyi bakabileceğinizden eminseniz sahiplenin…

Henüz bir hayvan sahiplenmenin o tatlı huzurunu tatmadıysanız, bu gün bir tanesini sahiplenin… Bakarsınız en yakın arkadaşınız olur.


Paylaşmak ister misiniz?

199
437 shares, 199 points

0 Comments

Yorum Yazın