ODTÜ’lü Gençlerden Türk Alternatif Müziğine Yeni İsimler Kazandıracak Bir Proje: Campus Sessions


“Campus Sessions”, Mayıs 2014’ten beri ODTÜ Ankara kampüste devam etmekte olan bir proje. Campus Sessions tür ayrımı gözetmeksizin kampüste üretilen güzel müzikleri kampüsün güzel yerlerinde, büyük prodüksiyonlardan uzak, olabildiğince gerçek biçimlerde kaydedip insanlara ulaştırmayı hedefleyen; ODTÜlü grup ya da bireylerin sergiledikleri üçer performansı içeren mini programlardan oluşuyor. Yani izlediğiniz her bir programda, yeni bir müzisyenle tanışıyorsunuz aslında.

İşte biz de sizleri, belki kısa bir süre sonra belki yıllar içinde, müziğiyle ses getirecek, yepyeni müzisyenler ve onların tazecik müzikleriyle tanıştırmak istedik. Projenin şimdilik 14 bölümü çekildi ve biz tamamına listemizde yer verdik. Ancak devamı gelecek; bu yüzden onları Youtube kanallarından mutlaka takip etmenizi öneririz! (Zaten biz bu başarılı müzisyenlerin birer performanslarına yer verebildik; oysa hepsinin 3’er performansı bulunuyor. Youtube kanalları için sizi şöyle alalım.)

1. Caz ve pop a capella parçalar seslendiren “Jazzberry Tunes”


Jazzberry Tunes, 2014 Ekim’inde, Yıldız İbrahimova‘nın öğrencileri tarafından ODTÜ Müzik ve Güzel Sanatlar Bölümü desteği ile kuruldu. Kurulduğu günden beri ODTÜ’de çeşitli etkinliklerde performans sergileyen ekip ayrıca, uluslararası koro yarışmalarında da boy göstermeye niyetli.

Bu enerjik ekibin seslendirdiği, düzenlemesi Sean Baba‘ya ait Ain’t No Mountain High Enough adlı parçayı yukarıdan dinleyebilirsiniz.

2. Solo gitar performansıyla “Necdet Yıldız”


Necdet Yıldız, küçük yaşından beri müzikle iç içe olan genç bir arkadaşımız. Ayrıca bir süre, Düzce Musîki Cemiyeti’nde, Üsküdar Musîki Cemiyeti’nde Klasik Türk Musîkisi öğrenmiş. 2001’den itibaren ise tamamen akustik gitara yönelmiş. Bu yıllardan sonra biraz dümen kırıp; caz, blues, oldies ve country türleriyle ilgilenmeye başlamış.

Kendisini, yukarıya bıraktığımız Yavuz Çetin’in Sadece Senin Olmak isimli efsane parçasını seslendirdiği videodan dinleyebilirsiniz.

3. Enstrümantal eserleriyle Tuğba Özer


Tuğba bir mimarlık öğrencisiyken, üniversiteye başladığı dönemde tanışmış müzikle. Ancak kısa zamanda fazlaca haşır neşir olmuşlar.  Öyle ki Başkent Oda Orkestrası’na dahil olmuş daha ikinci sınıftayken. Tuğba şimdi bir mimar, ama hala mimarlıkla müziğin kesiştiği bir yerlerde duruyor. Bizce de çok iyi ediyor.

Tuğba’nın viyolonseliyle icra ettiği, Yansımalar’ın ilk albümünde yer alan Birol Yayla bestesi “Ağıt” isimli eseri yukarıdaki videodan dinleyebilirsiniz.

4. Sitar, gitar, bendir, mızıka eşliğinde “Perişan”


Perişan, Dağcılık ve Kış Sporları Topluluğu’nun 2010 yılındaki Kaçkar etkinliğinde Açelya (bendir, vokal) ve grubun eski üyesi Halim’in beraber müzik yapmak istemesiyle kurulmuş. Ekibe sonra Tolga (gitar) ve Ömür (sitar) eklenmiş. Halim başka bir kente taşındığı için gruptan ayrılmak zorunda kalmış, sonrasında ise Berk mızıka ile ekibe dahil olmuş ve grup son hâlini almış.

Perişan’ın seslendirdiği Tokat yöresine ait Başındaki Yazmayı isimli türküyü, yukarıdaki videodan dinleyebilirsiniz.

5. Türk Halk Bilimi Topluluğu mezunlarından ve geleneksel müziğimizin temsilcilerinden “Cenk Güray”


Cenk Güray, öğrencilik yıllarında THBT’de birçok çalışmada bulunmuş, mezuniyetinden sonra da THBT ile bağlarını koparmamış, hâlen toplulukta çalışmalarını sürdürmekte.

Cenk Hocanın seslendirdiği Gomidas‘tan bir Halay Havası’nı, yukarıdaki videodan dinleyebilirsiniz.

6. Doksanlar Türkçe pop çalan dört kişilik bir grup: Kaset


Vokalde Ebru Okur, gitarda Yasin Tönge, bas gitarda Onur Yüksel ve cajonda Bertuğ Altan. Tüm üyeler ODTÜ’lü. Grubun kesişme noktası the Company Musicals. Aynı dönemler müzikal topluluğunun bir üyesi olmuşlar ve orada tanışmışlar. Topluluğun ardından da böyle bir projeye başlamışlar.

Bu tatlı grubun seslendirdiği, sözü ve müziği Sezen Aksu‘ya ait olan Kaçın Kurası isimli şarkıyı, yukarıdaki videodan dinleyebilirsiniz.

7. Size bu performansıyla ilginç bir tecrübe yaşatacak olan “Ozan Atak”


Ozan, üniversite yıllarında Eklips adlı rock grubuyla pek çok konser vermiş, hatta grubun bestelerinden oluşan bir de demo yayınlamışlar. 2009 yılında Eklips dağılmış, Ozan ise müziğini bu kez kurdukları oyun şirketi Zibumi için kullanmış, pek çok oyunun müziğini kendisi yapmış. Yaklaşık iki buçuk senedir de Vedat Minör ve Distant Ship gruplarıyla müzik hayatını sürdürüyor. Ayrıca bir solo projesi de mevcut.

Ozan’ın ilk olarak çaldığı medley, Depeche Mode‘dan Enjoy the Silence, Daft Punk‘tan Get Lucky ve Duman‘dan Haberin Yok Ölüyorum isimli parçaları, yukarıdaki videodan dinleyebilirsiniz.

8. Müziği hayatının her anında yanı başında tutan “Bensu Arıcan”


Bensu, müzik yaşantısına Siirt Eruh Halk Eğitim Merkezi‘nde gitar öğrenerek başlamış. 11 senedir gitar çalan müzisyenin küçük çaplı performanslar sergilediği mekânlar da olmuş.

Kendisinin seslendirdiği Mor ve Ötesi’den Savaşa Hiç Gerek Yok isimli parçayı, yukarıdaki videodan dinleyebilirsiniz.

9. İsmini Sait Faik’in bir öyküsünden alan “Sinağrit Baba”


2013’te ODTÜ Gülmece Topluluğu’nda tanışan Samet Karadeniz ve Fethi Yıldırım’ın, mizah ve edebiyat eksenindeki sohbetlerine heybelerindeki sesleri de dahil etme telaşından doğan ve ismini Sait Faik’in bir öyküsünden alan Sinağrit Baba, repertuvarında kendi çalışmalarının yanı sıra severek dinledikleri kimi şarkıları da bulunduruyor.

Kendilerinin, daha önce elektro gitar ile kaydettikleri fakat bu kez akustik olarak çaldıkları Diren Külhanbey isimli parçayı yukarıdaki videodan izleyebilirsiniz. Ayrıca bu parçanın söz ve müziği grubun vokali Fethi Yıldırım’a ait.

10. Müzisyenliğinin yanı sıra, iyi bir dinleyici ” Alâra Canay”


Müzik Alâra’nın hayatında hep olmuş. Müzisyenliğinin yanı sıra sıkı bir dinleyici aynı zamanda. Daha önce Vodafone Liselerarası Müzik Yarışması‘na ve Rising Star‘a katılıp çeşitli tecrübeler edinmiş. Şimdi hâlâ ODTÜ Müzikal Topluluğu – The Company Musicals‘da vokal olarak çalışmaya devam ediyor.

Kendisinin seslendirdiği, Adele‘den Chasing Pavements isimli parçayı, yukarıdaki videodan dinleyebilirsiniz.

11. İsmi Norveççe’de “güneşli bir günde bira içerken açık havanın tadını çıkarmak” anlamına gelen “Utepils”


Utepils İlayda Başaran, Can Karacadağlı, Yalçın Savrun ve Atınç Başaran‘dan oluşuyor. Bir gün, grubun vokali İlayda, gitaristi Can’a “Ya Can, ben böyle sevimli swingli şarkılar söylemek istiyorum. Çalalım mı?” diye bir öneride bulunuyor ve çalışmalara başlıyorlar. Grubun ismi ise bir ay sonra geliyor. Utepils grubun müziğine yakışan bir kelime, Norveççe’de “güneşli bir günde bira içerken açık havanın tadını çıkarmak” anlamına geliyor.

Bu keyifli grubun seslendirdiği Django Reinhardt ve Stéphane Grappelli‘nin Minor Swing bestesinden esinlenerek yaptıkları “Sonra Bahar” isimli şarkıyı, yukarıdaki videodan dinleyebilirsiniz.

12. Gerçekten yeni şeyler dinlemek isteyenler için: “Simay Canlar”


Simay ODTÜ Felsefe bölümü mezunu ve şu an aynı bölümde yüksek lisans yapmakta. Müzikle olan ilişkisini de akademik boyuta taşımış bir yandan; Başkent Üniversitesi‘nde Müzikoloji yüksek lisansına da devam ediyor. Çocukluğundan beri şarkı söylemeye meraklı olduğunu söylüyor Simay, ama beste yapmaya on yıl önce Starsailor isimli grubu keşfetmesiyle ilgi duymaya başlamış. Grup hayatında oldukça önemli bir yer tutuyor. Aile desteğinin yanında, Simay’ın müzik üretmekteki itici güçlerinin en önemlisi Starsailor imiş.

Ayrıca, ODTÜ Ukulele Topluluğu‘nun da kurucusu.  Kendi bestesi olan Seasons’u, yukarıdaki videodan dinleyebilirsiniz.

13. Kendilerini bir müzik tarzı ile tanımlamaktan kaçınan “Aynı Şeyler”


Yarı ODTÜ’lü bir grup olan Aynı Şeyler, 2015 Ağustos’unda kurulmuş. Grup üyeleri şöyle:

Batuhan Duman: Vokal
Orçun Yazıcı: Gitar
Hüseyin Babaroğlu: Gitar
Furkan Aydoğan: Bas Gitar
Şahin Akın: Davul

Grubun temelleri, liseyi birlikte okuyan Batuhan ve Orçun tarafından atılmış. Sonrasında ise yine lise arkadaşları Hüseyin ve Furkan gruba katılmış; Şahin’in de eklenmesiyle grup son hâlini almış.

Bu tatlı grubun seslendirdiği Şark Kurnazı isimli şarkılarını, yukarıdaki videodan dinleyebilirsiniz.

14. Beste odaklı çalışan başarılı grup: “Mai”


Mai aslında yeni bir grup değil. Bundan dört yıl önce yola çıkan Mai, zaman içinde farklı tecrübelerin, farklı fikirlerin ortak noktası olmuş. Başlangıçtan bugüne dek çeşitli değişimler de geçiren grup müzikal amaçlarını şöyle ifade ediyor: “Beste odaklı çalışan Mai, geleceğe dair planlar kurmaktan ziyade bulunulan zamanı tecrübe ederek yoğrulmaktadır, diyebiliriz. Beste çalışmaları da tecrübe edilen her yeni ânın, yeniden başlama ve kendini tanıma hâliyle ilintisini ifade etmeye çalışıyor.”

Grubun üyeleri şöyle:

Şermin Özlem Turhan: Vokal / Bağlama / Metalofon
Yalçın Savrun: Akustik Gitar / Klarinet / Vokal
Can Karacadağlı: Akustik Gitar / Vokal
R. Eren Acar: Perdeli / Perdesiz Bas Gitar
Bertuğ Altan: Davul

Mai’nin seslendirdiği sözü ve müziği kendilerine ait olan Eldiven isimli parçayı, yukarıdaki videodan dinleyebilirsiniz.

Exit mobile version