RSS Nedir? Ne Değildir? Nasıl Kullanılır?


160
187 shares, 160 points

RSS ‘yi Kısaca açıklamak gerekirse; insanların çok fazla sayıda siteyi düzenli olarak takip etmesinden dolayı ihityaç haline gelmiş bir teknolojidir diyebiliriz. Orjinal açılımı ile Rich Site Summary (Zengin Site Özeti) kelimelerin baş harflerinden oluşan RSS ilk olarak düzenli içerik yayınlayan blog, haber veya magazin sitelerinde kullanılsada günümüzde hemen hemen her sitede kullanılmaya başlanmıştır. Örneğin bir alış-veriş sitesi yeni çıkan veya en çok rabet gösterilen ürünlerini yayınlarken, başka bir Seyahat Acentesi Alanyada tatil yapmak isteyen ziyaretçilerini   yeni çıkan kampanyalardan haberdar edebiliyor.

Neden RSS?

Yazıya başlarken “insanların çok fazla sayıda siteyi düzenli olarak takip etmesinden dolayı ihityaç haline gelmiş bir teknolojidir.” şeklinde bir cümle kullanmıştım bu konuyu biraz açmak gerekirse;

Örneğin farzelim ki bir internet kullanıcısının

Hobileri;  Sinema, Kitap, Şiir

Mesleği : Öğretmen

Bu kişinin hobıleri ile ilgili takip ettiği 10 adet site olduğunu farzedelim. Mesleği ile alakalı takip ettiği 5 adet kaynak siteler ve 3 tanede blogu takip ettiğini düşünelim. Toplam 17 siteyi takip ediyor. Bu sitelere hergün tek tek girip yeni neler eklenmiş diye bakmak yerine daha önceden RSS ‘leri ekleyerek çok daha hızlı bir şekilde takipedebiliyor.

Peki Sitelere Nasıl Bir Fayda Sağlar?

ilk olarak kullanıcılara bu hizmeti vererek bu kolaylığı sağlaması web sitesinin düzenli bir kullanıcı kitlesine sahip olmasını sağlar. Ayrıca Google ve bazı arama motorlarıda web sitelerin RSS ‘lerini farkeder ve index ‘ler tıpkı bir sitemaps gibi değerlendirir. Son olarak Rich Site Summary kullanımı güncel içerik sağlayan siteler için bir zorumluluk haline gelmeye başladı, ilk olarak üst düzey bilgisi olan internet kullanıcıları bu teknoloji kullanırken şuan orta seviye kullanılara kadar kullanım yayıldı.

Nasıl Kullanılır?

Bir Web Sitede RSS olup olmadığını adres satırının hemen sağ tarafındaki (firefox) turuncu RSS iconundan alayabilirsiniz. Bu icona tıkladığınızda RSS adresini ve onu hangi sağlayıcı ile (örneğin Google Reader) izlemek istediğinizi seçebileceğiniz bir sayfa açılır. Buradan Google Readeri seçerek takip etmeye başlayabilirsiniz. Takip için birçok hizmet ve program mevcuttur ben şahsen Google Reader ‘i kullanıyorum fakat internette kısa bir araştırma yaparsanız birçok alternatif olduğunu göreceksiniz.

Son olarak hakında birazda teknik bilği vernek istiyorum;

Rich Site Summary dosyaları XML olarak oluşturulmaktadır ve uzantıları genelikle  .xml olamaktadır. Bir web sitesi Rich Site Summary ile en fazla 20 içerik verebilir fakat  Rich Site Summary okuyucuları eski içeriklerileri arşivleyerek daha fazla gösterebilirler fakat kaynak dosyasının maksimum kapasitesi 20 adet ile sınırlıdır. Zengin Site Özeti içeriği Channel ve Item olmak üzere iki ana bölümden oluşur Channel bölümünde Rich Site Summary ve Siteye ait genel bilgiler verilirken item kısmında ise içerikler listelenir.

Ayrıca Aşağıdaki Kaynaklardan Daha Ayrıntılı Bilgi Edinebilirsiniz.


Paylaşmak ister misiniz?

160
187 shares, 160 points

0 Comments

Yorum Yazın