10 Adımda Annesi Olmayan 0-4 Haftalık Yavru Kediciklerileri Nasıl Beslersiniz


169
312 shares, 169 points

Yavru kediler hayatlarının ilk 4 haftasın da özel bakıma ihtiyaç duyarlar. Normalde bu bakımı onlara anneleri verir. Anne kedi yavrularını emzirir, yalayarak temizler ve karınlarına masaj yaparak tuvaletlerini yaptırmaya yardımcı olur, aynı zamanda onları sıcak tutar. Eğer henüz dünyaya gözlerini yeni açmış bir kediciğin bakımını üstlendiyseniz tüm bunları sizin yapmanız gerekir, kısaca kedi annesi ya da kedi babası olmalısınız. Onu gün içinde en az 2 en çok 4 saat aralıkla beslemeli ve tuvaletini yaptırmalısınız. Yavru kedi bakımı ile ilgili diğer bilgilere: yeni doğmuş yavru kedi bakımı, yavru kedi bakım kutusu nasıl hazırlanır, yavru kedilerin göz iltihabı nasıl giderilir ve yavru kedilere nasıl parazit banyosu yapılır içeriklerimizden de ulaşabilirsiniz.

Malzemeler:

  • Biberon (yavru kedinizin emebileceği bütüklükte bir emziği olmalı, bu büyüklükte bulamıyorsanız iğnesiz bir enjektör veya damlalık kullanın)
  • Mama
  • Kağıt havlu
  • Havlu
  • Ilık nemli pamuk

1. Petshoptan alınabilecek hazır toz mamalar nasıl hazırlanır?

1

Toz mama kutusunun üzerinde yazan talimatlara göre hazırlamalısınız. Eğer kutu üzerinde talimat yazmıyor ya da farklı dilde ise satın aldığınız yere danışın. Satın aldığınız ürünün markasını internetten aratarak da kullanım talimatlarına erişebilirsiniz. Karışımı topaklanma olmadan iyice çalkaladığınıza emin olun, hazırlarken kullandığınız malzemelerin temiz olmasına özen gösterin.

2. Eğer hazır toz mama yoksa evde bir karışım hazırlayın

2-yavru-kedi-besleme

Malzemeler:

  • 1 Yumurta sarısı
  • Yarım çay bardağı tam yağlı günlük süt
  • 1 çay bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı nişasta
  • 1 yemek kaşığı yoğurt
  • yarım çay kaşığı bal
  • 1 damla pediatrik (çocuk) vitamin

Yumurt sarısı, süt, su, nişasta ve yoğurdu temiz bir kapta iyice çırpın ve pişirin. Daha sonra soğumaya bırakın. Gerektiğine, yani karışım biberondan akmayacak kadar katı ise veya yavru kediniz kabızlık/su kaybı yaşıyorsa bu karışımı yine evde hazırlayabileceğiniz elektrolit sıvı ile sulandırabilirsiniz. Elektrolit hazırlamak için ilgili içeriğimizin 5. adımına göz atın. Çok acil durumlarda 1-2 seferi aşmayacak şekilde kediyi marketlerde yeni doğan bebekler için satılan toz süt/mama karışımları ile de besleyebilirsiniz, fakat sürekli olarak bunları kullanmanızı önermiyoruz. Son olarak yavru kedinize asla inek sütünü olduğu gibi içirmeyin, bu onlar için ölümcül olabilir.

3. Hazırladığınız mamayı ısıtma ve muhafaza etme

3y

Yeni hazırladığınız karışımı kediyi besleyeceğiniz biberona doldurun. Biberonu benmari usulü (kaynar suyun içine oturtarak) 40 derece sıcaklığa kadar ısıtın. Bunu yaparken evdeki su ısıtıcınızın bebek maması ayarı varsa bundan faydalanabilirsiniz. Yoksa mamanın sıcaklığını bileğinizin iç kısmına bir damla mama damlatarak kontrol edin, ne sıcak ne de soğuk geliyor olmalı, ılık olmalı. Mama karışımını ısıtırken sadece kullanacağınız kadarını ısıtmalısınız. Eğer ısıttığınız mamadan artan olursa bunu çöpe dökün tekrar kullanmayın. Artan ısıtılmamış mamayı, ağzı kapalı olarak buzdolabında 24 saat muhafaza edebilirsiniz. Biberonu veya damlalığı her kullanımdan sonra yıkayın.

4. Yavru kediyi beslemeye başlamadan önce kontrolleri yapın

4y

Vücut ısısını ve karın şişliğini kontrol edin, detaylı bilgi için ilgili içeriğimizin ilk 6 adımına bakın.

5. Her şey tamamsa onu temiz düz bir yüzeye karın üstü yerleştirin

5y

Kediyi asla sırt üstü beslemeyin, beslenirken düz bir zeminde yüzüstü duruyor olmalı. Bunun için kediyi bir masa üstüne koyabilirsiniz, altına da havlu veya kağıt havlu yerleştirebilirsiniz.

6. Gerekiyorsa başını elinizle destekleyin

6y

Bunu yaparken onu nazikçe tutun, asla boğazını sıkmayın. Yavru kedilerle ilgilenirken çok hassas ve kolay zarar görebilir oldukları için her zaman nazik davranmalı onları incitmemeye çalışmalısınız. Bu sebeple onlara bakım yaparken aslında evdeki küçük çocuklar ve diğer evcil hayvanların erişemeyeceği bir yerde olmaları iyi olacaktır.

7. Biberonu dik değil kedinin başı ile 45 derece açı yapacak şekilde tutun

y7

Biberon içindeki mama azaldıkça biberonun açısını değiştirin, yavrunun boşa emmediğinden ağzına süt gittiğinden emin olun. Kediniz fazla hızlı emerse burnundan baloncuk şeklinde bir miktar süt gelebilir. Onu yavaşlatmak için biberonun eğimini düşürün.

8. Yavru kedilerde emme refleksi

y8

Yavru eğer çok küçükse ve biberona doğru hamle yapmıyorsa ağzının kenarına biraz mama damlatın ve ne oduğunu anlamasını sağlayın. Yavru biberonu ağzına aldığında ya da damlalığı ağzıa yerleştirdiğinizde gelen mamayı emmiyorsa, yutkunmuyorsa asla zorlamayın ve sakın ağzına mama akıtmayın. Mama ciğerlerine kaçar ve kediniz boğulabilir. Kedinizin yemek yemiyor olmasının hastalık, düşük vücut ısısı çeşitli sebepleri olabilir. 4. adımdaki gerekli kontrolleri tekrar yapın, yavruyu bakım kutusunda bir süre uyumaya bırakın ve tekrar deneyin. Bir diğer sebep de emme refleksi eksikliğidir, zaten bulmuş olduğunuz yavru kedinin annesi tarafından terk edilmiş olmasının sebebi de bu olabilir. Bu durumda kediyi bir veterinere götürüp ne yapabileceğiniz konusunda yardım almaktan başka çareniz yok. Bazen böyle durumlarda tüple besleme yapılabiliyor fakat bu evde yapılacak bir şey değil, mutlaka işi bilen bir profesyonele danışılmalı.

9. Birden fazla yavru kedi besliyorsanız…

y9

Her birini turlar halinde beslemek size kolaylık sağlayabilir, özellikle sayı ikiden de fazlaysa. Diyelim ki 5 yavrunuz var onları ikili ve üçlü gruplara ayırın. Önce ilk ikiliyi besleyip gerekli bakımlarını yapın ve kutularına yatırın. Bir saat sonra diğer üçlü için aynı işlemleri tekrarlayın ve bir saat sonra tekrar ikiliye geçin. Böylelikle her grup 2 saatte bir beslenmiş olacak. Diğer şekilde tek seferde 5 yavruyu birden beslemeniz fazlaca vakit alabilir ve sizi yorabilir. Tabii nasıl yapacağınız size kalmış yine de, ne olursa olsun beslemeler arasında 4 saatten fazla zaman bırakmamaya çalışın

10. Beslemeden sonra temizlik ve tuvalet yaptırma

y10

Her beslemeden sonra yavrunun ağız ve burun kısmını ılık nemli bir pamukla silin ve temiz başka bir tanesi le karın ve makatına masaj yaparak tuvaletini yaptırın. Temizlik ve tuvalet ihtiyacı hakkında daha fazla bilgi için ilgili içeriğimize göz atın.


Paylaşmak ister misiniz?

169
312 shares, 169 points

0 Comments

Yorum Yazın