3D Yazıcılarla Üretilmiş Protezlerle Yeniden Hayata Tutunan 13 Sevimli Hayvan


171
312 shares, 171 points

Üç boyutlu yazıcılar üretim sürecine sağladığı katkıların yanı sıra canlıların yaşam koşullarını iyileştirmesiyle de dikkatleri üzerine çekiyor. Artık 3 boyutlu yazıcılarla protez uzuvlar, canlı dokular hatta organlar bile üretilebilmekte. Doğada başlarına gelen kavgalar, kazalar, ya da insan faktöründen ötürü uzuvlarını kaybeden ve yardıma muhtaç halde bulunan bu sevimli dostlarımız bazı güzel insanların çabaları sayesinde 3 boyutlu yazıcı teknolojisiyle üretilen protezler sayesinde yeniden hayata tutunabiliyor. İşte bu dostlarımızdan bazıları …

1. 3D protezle hayata tutunan horoz dostumuz

Horoz
Gerçekleşen bir don olayı yüzünden 2 ayağını birden kaybeden bu sevimli horozun bulunduğunda yürümesi imkansız imiş. Calgary üniversitesi çalışanları çareyi 3 boyutlu yazıcılarda bulmuşlar ve horoz dostumuz yeni ayaklarına kavuşmuş…

2. Kaplumbağa Freddy

kaplumbaga
Brezilya’da yaşayan Freddy kabuğunun üst kısmının tamamen kopmasına neden olan bir kaza geçirdi. Bulunduğunda neredeyse ölmek üzere Freddy Sao Paulo’da yaşayan tasarımcı Cicero Moraes ve The Animal Avengers adındaki gönüllü çalışma grubunun çalışmalar sayesinde ilk bakışta kimsenin protez olduğunu farkedemediği kabuğuna kavuştu.

3. Yeni gagasına kavuşan tukan kuşu

tukan kusu
Kendisini belgesellerden tanıdığımız sevimli dostlarımız tukan kuşları renkli ve vücutlarına oranla büyük ve renkli gagalarıyla dikkat çekerler. Ancak bu bilinmeyen bir sebepten ötürü gagasının üst kısmının büyük bölümünü kaybetmiş. Ama onun da imdadına 3 boyutlu yazıcılar yetişmiş ve bazı güzel insanların çalışmalarıyla plastikten bir gaga yapılmış.

4. Sevimli köpek Derby

derby
Ön ayakları yererince gelişmediği için yürümekte ve koşmakta zorlanan Derby için 3 boyutlu yazıcıyla ön ayak protezleri üretilmiş. Derby şimdilerde diğer köpekler gibi koşabilmenin sevincini yaşıyor.

5. Ön bacakları olmadan doğan Tumbles

Tumbles
Ön bacakları olmadan doğan Terrier cinsi dostumuz Tumbles Ohio University Innovation Center çalışanları saesinde yeniden hayata tutundu. Kendisi için özel olarak yapılan tekerlekli protezle Tumbles Diğer köpeklerin yapabildiği herşeyi yapabiliyor artık.

6. Kedi dostumuz Benji

benji
Benji sahibi tarafından bulunduğunda felç geçirmişti ve arka ayaklarını oynatamıyordu. Benji yalnızca ön ayaklarını kullanarak kendini sürükleyebiliyordu. Ancak onun içinde bir çözüm bulunmuş; 3 boyutlu yazıcıyla üretilecek bir tekerlekli protez … Benji Bu protez sayesinde tekrardan kaşabiliyor.

7. Ördek Dudley

Ördek Dudley
Dudley bir kavga sonucu bacağını kaybettiği için hayatta kalmak adına yapması gereken şeyleri yapamaz duruma gelmiş. Bir tesadüf sonucu onu bulan Terence Loring yerel 3D tasarım firmasıyla çalışarak bacağın prototiplerini üremiş. Uzun hesaplamalar sonucunda prototiplerin Dudley’e başarıyla uyması sağlanmış. Dudley artık diğer ördekler gibi yüzebiliyor, gezebiliyor ve vaklıyor. Evet vaklıyor, ördek bu anıracak hali yok ya :))

8. Protezle hayatı değişen caretta caretta

caretta
AKUT ekipleri tarafından yaralı halde bulunan ve kendisine AKUT3 isimi verilen bu sevimli caretta carettanın bilinmeyen bir nedenden ötürü çenesinin bir kısmı neredeyse tamamen parçalanmış. AKUT ekipleri onu bulduktan sonra vakit kaybetmeden DEKAMER’e getirdi. Cerrahi bir operasyonla kaplumbağa dostumuza 3d yazıcıyla üretilmiş bir çene protezi tedavisi uygulandı. Şu anda hala tedavisi devam eden AKUT3 tedavisi bittikten ve uyum sürecinden geçtikten sonra yeniden doğal yaşam alanına bırakılacak.

9. Kaybettiği gagasına kavuşan kartal

kartal copy
Gagasını bir nedenden ötürü kaybetmiş olan bu kartal avlanma faaliyetlerini gerçekleştiremiyordu. Kartala yeni bir gaga protezi yapılabilmesi için 3d printer teknolojisi kullanılmış. Aynı zamanda üretilirken protezin doğal estetik görünümü olmasına da dikkat edilmiş. Yeni gagası eskisinin yerini tutmasa da avlanabilmesi için yeterince güçlü …

10. Ayağını kaybeden şahin için yeni bir ayak

şahin
Yaralı bir halde bulunan ve muayene sonucu ayağı kesilmek zorunda kalınan şahin için detaylı ölçümler ve hesaplamalar sonucu bir protez üretilmesine karar verildi. Bu haliyle doğaya salınması imkansız olan şahine İstanbul Üniversitesi 3D Tıbbi ve Endüstriyel Tasarım Laboratuvarı ile yapılan ortak çalışma sonucu 3D yazıcı teknolojisi kullanılara aslına uygun bir protez üretildi. Yeni ayağına kolayca uyum sağlayan şahin gözetim altında tutuluyor ancak sonrasında doğal yaşam alanına salıverilecek.

11.Doğuştan ön bacakları olmayan Turbo

Turbo
Ashley Looper ve erkek arkadaşı doğuştan ön bacakları olmayan Turbo isimli bu sevimli köpeği evlat edinmişler. Turbo için bir çözüm üretmek için düşünmüşler ve en sonunda köpekleri için hem rahat hem de piyasada bulunanlara nazaran, fiyatı uygun, adapte edilebilir bir tekerlekli sandalyeyi önce tasarlamayı sonra da üretmeyi başarmışlar. Çift daha sonra aynı kaderi paylaşan engelli hayvanlara yardım edebilmek ve uygun tasarımları oluşturabilmek amacıyla PAWSTHETICS adlı firmayı kurmuşlar.

12. Protez bacak kullanan ilk flamingo

Flaminga
Brezilya’nın Sao Paulo kentindeki hayvanat bahçesinde yaşayan bu flamingonun bacağı kırıldı. İyileşme şansı olmadığı bacak kesildi ama onun için de 3D yazıcı teknolojisi evreye girdi. Özel yapılmış protez bacağı sayesinde yürüyebilen Şilili flamingo, dünyada bir ilk.

13. Kaplumbağa Kleopatra

kaplumbağa
Kleopatra’nın kabuğu diğer kaplumbağalardan oldukça farklı bir şekilde çıkıntılı olarak gelişmiş. Ancak bu durum diğer kaplumbağaların, çiftleşirken ona zarar vermelerine neden oluyordu. Onun için kabuğunun üstüne konulan bu 3D protezle artık bu durum geçerli değil. Artık Kleopatra oldukça sağlıklı ve mutlu.


Paylaşmak ister misiniz?

171
312 shares, 171 points

0 Comments

Yorum Yazın