Filmlerdeki Renklerin Sembolik Anlamı


131
125 shares, 131 points

Filmlerdeki renklerden konuşmak istiyorum bugün biraz. Onların temsil ettiği fikirlerden. Renk sembolizminden. Şu izlediğiniz film dünyanın ilk renkli filmi. 1902 yılında çekilmiş. Sinemanın ilk yıllarında renkli film çekebilmek çok zordu. O yüzden sinemacılar renksiz kaydettikleri görüntüleri kare kare elle boyuyorlardı. İşte daha o zamanlarda renkleri bilinçli olarak seçip ona sembolik anlamlar yükleme konusunda denemeler başladı. Neden? Hikayeyi daha güçlü bir şekilde anlatabilmek için. Nasıl yani?

Kill Bill filminin posterini hatırlıyor musunuz? Hatırlamıyorsanız da mühim değil. Hemen en yakın arama motorunda görsel bir arama yapın. Hangi rengi görüyorsunuz? Peki bu rengi başka nerelerde görürüz? Dikkat çekmek gereken yerlerde değil mi? İşte Kill Bill posterinin de böyle bir amacı var. İyi ama zaten tüm posterler dikkat çekmek için tasarlanmaz mı? Evet ama burada sarı renk Uma Thurman’ın kıyafetine de dönüşmüş durumda. Yani onun canlandırdığı karakterin bir parçası. Çünkü bu renk pek çok anlamının yanı sıra delilik ve çılgınlığı da sembolize ediyor. Zihinsel zehirlenme durumunu. Neden bu anlamlara geldiğini bilemiyorum. Belki de krom, kurşun, kadmiyum gibi zehirli metallerde sarı renk pigmentlerinin olması sebebiyle evrensel kültürümüz bize “aman dikkat” sinyali veriyordur. Ayrıca kendi vücudumuzdan da zehirli atıkları bu renk bir sıvıyla attığımızı hatırlatmak isterim.

Filmlerin dünyasında renkler bir dönüşümü de gösterebilir. “Sihirbaz Oz” filminde gerçek dünya renksiz ve solukken, Dorothy’nin girdiği dünya rengarenktir. Ondan yıllar sonra gelen Sin City’de siyah beyaz dünyanın içinden özellikle seçilmiş renkler bize arkadaşlık eder. Benzeri bir tekniği Spielberg de kullanmıştır ama 3 saatlik filmde sadece bir kez. Kırmızılı bir kız gösterir bize. Siyah beyaz hikayedeki gerçek bir olaya yapılan çok güçlü bir gönderme.

Videoda alıntı yapılan filmler ve diziler:
Kill Bill: Vol. 1 (2003)
The Wizard of Oz (1939)
Sin City (2005)
Schindler’s List (1993)
Wo hu cang long (2000)
The Sixth Sense (1999)
O Brother, Where Art Thou? (2000)
Breaking Bad (TV)
Vertigo (1958)
Amélie (2001)
Reservoir Dogs (1992)
Trois couleurs: Bleu (1993)
Trois couleurs: Blanc (1994)
Trois couleurs: Rouge (1994)
Stanley Kubrick filmleri
Wes Anderson filmleri
Eternal Sunshine of the Spotless Mind (2004)


Paylaşmak ister misiniz?

131
125 shares, 131 points

0 Comments

Yorum Yazın