Dünya Tarihine Geçen Hayvanlar


121
125 shares, 121 points

Hayvanlar yaşadığımız dünyanın bir parçası.Ama bazıları var ki isimlerini dünya tarihine yazdırmış durumda.İşte bunlardan birkaçı…
Fil ‘Busty’ : Elektrik verilerek idam edilen ilk fil olarak tarihe geçmiştir.Aslında bir bakıma Tesla ile Edison arasındaki yoğun rekabete kurban gitmiştir diyebiliriz. New York sirkinin meşhur fili olan Busty, son 3 yılda üç bakıcısının ölümüne neden olduğu için ölüme mahkum edilir,yetkililer bu koca fili nasıl öldürebiliriz diye düşünürken,Edison devreye girer ve kendi AC akımının ne kadar güçlü ve öldürücü olduğunu ispatlamak için Busty’yi elektrik vererek öldürmeyi teklif eder. 4 Ocak 1903 tarihinde,1500 kişi önünde vücuduna bir AC kaynağından 6000 volt elektrik verilmek suretiyle bizzat Edison tarafından infaz edilir.Edison, filin infazını baştan sona filme almış ve sonrasında da Tesla’nın DC akımına karşı sürdürdüğü AC akım kampanyasında kullanmıştır.
Fil ‘Mary’ : Yine bir fil ve yine Amerika.Herhalde fillerin Amerikalılardan çektiğini başka hiçbir hayvan çekmemiştir.Asılarak idam edilen ilk fil olan Mary,gezici bir sirkte gösteri yapmaktayken, bir gün önce fil eğitici yardımcısı olarak işe alınan acemi bakıcısı Red Eldridge’i kendisine vurduğu için ezerek öldürmüş, yerel halk tarafından idama mahkum edilerek ertesi gün bir vinçle asılarak idam edilmiştir.1916 yılında Tennesse eyaletinin Kingston kasabasında gerçekleşen idamı seyretmeye çevre kasabalardan da kadınlı, erkekli, çocuklu 2500′den fazla kişiden oluşan bir topluluk bir araya gelmiştir.Yarım saat boyunca “sallandırılan” Mary’nin devasa bedeni infazdan sonra tren istasyonunun bahçesine gömülür.Kingston kasabası halkı bugün bile bu olayın pişmanlığını ve utancını yaşadıklarını ifade etmektedir.
Maymun ‘Albert 1 ve Albert 2’ : Uzaya gönderilmeye çalışılan ilk astronot maymunun adı albert 1 idi. Amerika’nın uzay çalışmaları sırasında rhesus cinsi bu maymun 11 haziran 1948’de bir v2 roketine konularak yerden 63 km yükseldi.Ancak daha uzay sınırına ulaşamadan boğularak ölmüştür.Bu başarısız denemeden bir yıl sonra tekrarlanan 2.deneme sonunda uzaya çıkan ilk maymun ise yine rhesus cinsi bir maymun olan albert 2 olmuştur. 14 haziran 1949’da v2 roketiyle fırlatılan albert 2 yerden 134 km yükselmiş, uçuş sırasında ve uzayda sağ kalmayı başarabilmiştir.Ancak dönüşte roket kapsülündeki paraşütün açılmaması nedeniyle yere çakılarak can vermiştir.
Köpek ‘Layka’ ; Layka, Dünya yörüngesine çıkan; aynı zamanda orada ölen ilk canlı olma özelliğini taşıyan Sovyet uzay köpeğidir.Eğitiminin ardından; 3 Kasım 1957 tarihinde fırlatılan Sputnik 2 uzay aracının yolcusu olarak seçildi. Muhtemelen ,R-7 roketiyle köpeğin bulunduğu bölmenin ayrılması sırasında meydana gelen aşırı ısınmadan dolayı, fırlatmadan sonraki birkaç saat içinde hayatını kaybetmiştir. Aslında o günün şartlarında zaten canlı dönmesi de pek beklenmiyordu.Ama Rusya Layka’yı hiç unutmadı ve 11 Nisan 2008 tarihinde Layka için bir anıt açılışı yaptı. Bir roketin üstünde bulunan köpekten oluşan anıt, Layka’nın uzay uçuşu için hazırlandığı Moskova yakınlarında bulunan tesisin hemen yanına inşa edilmiştir.
Maymun ‘Baker’ :Uzaya çıkan ve uzaydan canlı olarak dönmeyi başaran ilk hayvan yarım kilo ağırlığında dişi bir sincap maymunu olan Baker olmuştur. ABD, 28 Mayıs 1959 günü saatte 16.000 kilometre hızla yol alan orta menzilli bir Jüpiter balistik füzesinin burun hunisinde Able adında 3.5 kiloluk erkek bir Hint maymunuyla yarım kilo ağırlığında Baker adındaki bir dişi maymunu uzaya fırlattı.Bu iki hayvan yolculukları boyunca normal yerçekimi gücünün 38 kat fazlasına ve 9 dakika da yerçekimsiz ortama dayanmayı başardı ve sağ salim dünyaya döndüler.Ancak Able karnındaki elektrotlar çıkartılırken öldü. Baker ise 1984 yılına kadar yaşadı yaşadı ve 27 yaşındayken böbrek yetmezliğinden hayatını kaybetti. Baker, Huntsville’de bulunan Uzay Yolculukları ve Roket Merkezi’nin bahçesine gömülmüştür. Mezar taşında şu sözler yazılıdır: “Bayan Baker. Uzaya giden ve canlı olarak geri dönen ilk ABD’li hayvan. 28 Mayıs 1959.”


Paylaşmak ister misiniz?

121
125 shares, 121 points

0 Comments

Yorum Yazın