Restorasyon köyüne büyük ilgi var


126
156 shares, 126 points

YAPEX Yapı Restorasyon Fuarı’nda sergilenen Restorasyon Köyü ziyaretçi akınına uğradı..

20 Ekim 2012 Cumartesi – Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL) tarafından organize edilen “Restorasyon Köyü ” nde gerçekleştirilen etkinlikler ziyaretçiler tarafından ilgiyle izleniyor.

Taş, ahşap ve toprağın dilinden anlayan ustaların giderek azaldığı günümüzde, bu zanaatları devam ettirecek yeni ustalar yetiştirmek amacıyla Anadolu’nun çeşitli kentlerinde atölyeler kuran Çekül Vakfı, usta çırak ilişkisini günümüze taşıyan bu zengin kültürün örneklerini Restorasyon Köyü’nde bir araya getirdi.

Gaziantep, Kastamonu, Mardin, Konya ve Malatya’dan gelen, ahşap, taş ve çini ustalarının Restorasyon Köyü’nde yaptıkları uygulamalı çalışmalar, geçmişten miras zanaatların, ustaların hünerli elleriyle uygulamalı gösterildiği bir karma atölyeye dönüştü. Restorasyon Köyü’nde Anadolu ustalarının emek, bilgi ve tecrübeleriyle gerçekleştirdikleri ahşap, taş, kerpiç, bakır ve çini uygulamalarıyla zengin mirasımız olan zanaatlar geleceğe taşınıyor.

TAŞ İŞÇİLİĞİ
ÇEKÜL Vakfı’nın organize ettiği Restorasyon Köyü’ndeki atölyede Anadolu mirası taş işçiliği sanatını çekiç ve keski kullanarak uygulamalı şekilde ziyaretçilere anlatan Mardin Midyat’lı taş ustası Abdulvahap Çetin, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca Los Angeles’te düzenlenen bir sergiye katıldığını anlatıyor. ÇEKÜL Vakfı’nın Anadolu kent atölyelerinde yaklaşık 700 kişinin eğitim aldığını belirten Abdulvahap Çetin buradan yetişecek ustaların taş işçiliğini geleceğe taşıyacakların emin olduğunu kaydetti. Bir başka taş işçisi Gaziantepli Hanifi Aslan da baba mesleği taş işçiliğini 50 yıldır yaptığını söyledi.

ÇİNİ İŞÇİLİĞİ
Restorasyon Köyü’nde yer alan bir başka atölyede ise Anadolu zanaatı el işi çini yapımı uygulamalı olarak ziyaretçilere gösteriliyor. Konya Büyükşehir Belediyesi’nce görevlendirilen 15 yıllık çini ustası Nimet Çalık’ın çalışmaları da büyük beğeni topluyor.

AHŞAP İŞÇİLİĞİ
Restorasyon Köyü’nün ahşap işçilik atölyesinde çalışan ahşap işleme ustası Ömer Konukçu da, 30 yıldır ahşap işçiliği yaptığını söylüyor. Cami kapıları ile eski evlerin kapılarının el oyması ve kakma tekniği ile süslenmesinin bir Anadolu mirası zanaat olduğunu belirten Ömer Konukçu, Konya Hacıbey ile Adana’daki Sabancı Camii’nin ahşap oyma işleri yapımında çalıştığını söyledi.


Paylaşmak ister misiniz?

126
156 shares, 126 points

0 Comments

Yorum Yazın