Sosyal medyada yaptığımız 4 yanlış


130
156 shares, 130 points

Sosyal ağları kendimiz ya da bir kişi ya da bir ürün ya da bir şirket adına kullanırken bazı hatalar yapıp topluluğumuzu kızdırabiliyoruz.

1. Twitter’ı otomatiğe bağlamak ve etkileşim kurmamak

Twitter, etkileşimin en yoğun olduğu sosyal mecralardan biri. Sürekli linkler paylaşan, sürekli diğer sosyal ağlarla entegre edilmiş şekilde kullanılan Twitter hesaplarından insanlar artık nefret ediyor. İnsanlar sizden bahsettiğinde onlara cevap verin, onlarla iletişim kurun. Yani bir arkadaş ortamı düşünün, herkes bir şeyler konuşurken siz hiç katılmıyorsunuz; aksine biri sizinle iletişim kurmak istediğinde bir de ona yanıt vermiyorsunuz. Olmaz!

2. Yüz bin tane etiket kullanmak

Rahatsız edici. Özellikle Instagram’da karşılaştığımız bu hata gerçekten çok itici. Bir de birbirinden alakasız, ilginç ilginç hashtag kullanan arkadaşlarımız var. #helloguys #girlsandboys, #likemebaby gibi hashtagler benim karşılaştığım en absürd olanları. İşin mantığından uzaklaşmayın, içeriğinizle ilgili temel hashtaglerden kullanın.

3. Otomatik Twitter DM’leri

Hala tek tük yapanlar var. Bunun adı çok basit şekilde spam. Hatta maalesef bazı yerli markalar bunu yapmaya devam ediyor. Ben markayı takip ediyorsam zaten bunu istediğim için yapıyorum, bana otomatikleştirilmiş DM atarak takip ettiğim için teşekkür etmelerine ihtiyacım yok. Ve bu mesajlar artık ilgi bile çekmiyor.

4. Bu hataları yapan biri olarak bu makaleyi sosyal medyadan paylaşmak

Bin tane hashtag kullanan birisiniz, otomatik DM’ler atan bir sosyal medya uzmanısınız (?) ve Twitter’da burnundan kıl aldırmayan, hiç etkileşim kurmayan bir kullanıcısınız. O zaman bu makaleyi sosyal medyada paylaşmamanızı öneriyorum.

İşin mizah tarafı bir yana, temeldeki 3 maddenin gerekli olduğu istisna yerler olabiliyor. Örneğin hashtag kullanımı, doğru olduğunda sayısını artırarak markalar için erişimi artırabiliyor. Ya da Twitter tarafında. Örneğin milyonlarca takipçisi olan ünlülerin sürekli insanlarla etkileşim kurduğunda tepki aldığına şahit olduğumuz vakalar var. ‘Sen bir sanatçısın / politikacısın Twitter’da millete bu kadar laf yetiştirecek vakti nasıl buluyorsun?‘ ya da ‘Millete yazdıklarını değil seninle ilgili şeyleri duymak istiyoruz.‘ gibi tepkileri pek çok sanatçıda ve politikacıda deneyimledim.

Sizin gözünüze çarpan hatalar var mı? Marka ya da kullanıcı bazında olabilir, yorumlarınızı bekleriz.


Paylaşmak ister misiniz?

130
156 shares, 130 points

0 Comments

Yorum Yazın